I dag har en lang række EU-parlamentarikere sendt et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, hvor de bl.a. opfordrer ham til at genoptage Ghadams sag.
Vi har fulgt sagen omkring en kurdisk/iransk kvinde ved navn Ghadam tæt, som tidlig morgen tirsdag d. 29. marts blev forsøgt udvist sammen med to af sine tre børn.
Tidligere i dag kom det frem, at Flygtningenævnet har truffet en afgørelse om at udsætte Ghadams udrejse til d. 19. april. Imens vil nævnet behandle en genoptagelsesanmodning for sagen, som er udarbejdet af Dansk Flygtningehjælp.
Den meget omdiskuterede sag har også fundet vej til EU. Her er et brev sendt afsted til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, underskrevet af 45 EU-parlamentarikere – også EU-kommissæren er cc på brevet. I brevet opfordrer de 45 underskrivere til, at man genåbner Ghadams asylsag, at man fra dansk side udviser respekt for kerneprincipperne i non-refoulement samt respekterer deres ret til familieliv. Til de af læserne, der ikke er helt inde i, hvad kerneprincpperne i non-refoulement dækker over, kommer her en uddybning. Non-refoulement er et fundamentalt princip indenfor international lovgivning, der forbyder et land imod at sende asylansøgere tilbage til deres hjemland, hvis de der risikerer at blive forfulgt på baggrund af deres race, religion, nationalitet samt medlemskab af en bestemt social eller politisk gruppe.
Blandt de danske underskrivere er Nikolaj Villumsen (The Left) og Margrete Auken (Greens). Førstenævnte, der er initiativtager til brevet, forklarer i en udtalelse til Vinkel360, at han mener, det er vigtigt, at man også fra Europa-Parlamentets side, herunder de europæiske socialdemokrater, viser opbakning til en genåbning af sagen:
Ikke alene er jeg som alle andre chokeret over billederne, jeg er også bekymret for, om hun har fået en ordentlig sagsbehandling. Derfor bakker jeg op om Dansk Flygtningehjælps anmodning om, at sagen genoptages. Vi ved, at der foregår voldsom undertrykkelse af kvinder, kurder og kristne i Iran.
Jeg er glad for at se en bred opbakning til sagen fra forskellige politiske familier og lande, herunder de europæiske socialdemokrater, siger Nikolaj Villumsen.
Herhjemme har både Alternativet og Frie Grønne kaldt Mattias Tesfaye i samråd med ønsket om en redegørelse fra ministeren.
I går udtaltes Tesfaye sig for første gang i sagen i forbindelse med et spørgsmål fra folketingsalen:
Hvert år får mange opholdstilladelse i Danmark. Andre får ikke og dømmes til duvisning. De skal selvfølgelig forlade landet. For vi lever i en retsstat, lød det fra ministeren.
Se underskriverne her:
Nikolaj Villumsen, The Left
Margrete Auken, Greens
Kir Marie Peter-Hansen, Greens
Lucia Ďuriš Nicholsonova, Renew
Bettina Vollath, S&D
Idoia Ruiz Villanueva, The Left
Jordi Solé, Greens
Tineke Strik, Greens
Cornelia Ernst, The Left
Maria Eugenia Rodríguez Palop, The Left
Kateřina Konečná, The Left
Francois Alfonsi, Greens
Andreas Schieder, S&D
Konstantinos Arvanitis, The Left
Manuel Bompard, The Left
Malin Björk, The Left
Dietmar Köster, S&D
Benoit Biteau, Greens
Manu Pineda, The Left
Özlem Demirel, The Left
Chris MacManus, The Left
Damien Careme, Greens
Gwendoline Delbos-Corfield, Greens
Karima Delli, Greens
Claude Gruffat, Greens
Leila Chaibi, The Left
Marisa Matias, The Left
José Gusmão, The Left
Yannick Jadot, Greens
Michèle Rivasi, Greens
Silvia Modig, The Left
Anne-Sophie Pelletier, The Left
Pernando Barrena, The Left
Caroline Roose, Greens
Mounir Satouri, Greens
Marie Toussaint, Greens
Sira Rego, The Left
Miguel Urban Crespo, The Left
Anja Hazekamp, The Left
Katrin Langensiepen, Greens
Diana Riba I Giner, Greens
Alice Kuhnke, Greens
Pär Holmgren, Greens
Jakop Dalunde, Greens
(Redaktionen har læst brevet)