Nyheder

Krigstraumer og svagt hjerte: Danmark vil udvise 75-årig til Syrien

Udlændingestyrelsen vil sende 75-årige Hashim tilbage til det samme regime, der har dræbt hans fire sønner.

75-årige Hashim Daher Amam på billedet har krigstraumer og svagt hjerte. Han er syrisk flygtning og har opholdt sig i Danmark de sidste ni år, men nu vil Danmark udvise ham til det selv samme styre, der har henrettet hans fire sønner ved en feltdomstol.  

Alvorlige kristraumer, et svagt hjerte og at opleve at miste fire af sine børn burde være mere end rigeligt at skulle forholde sig til. Men Hashim, der i forvejen har været så meget igennem, kan nu også se frem til at skulle forlade sine børnebørn og svigerdatter, der bor her i Danmark, og som har været en meget stor del af Hashims liv de sidste mange år.

I afgørelsen fra Udlændingestyrelsen fremgår det, at Hashims fire sønner har været tilbageholdt af de syriske myndigheder, men at man ikke vurderer, at tilbageholdelsen af sønnerne gør det usikkert for Hashim at vende tilbage. Det paradoksale her er dog, at i hans svigerdatter Nisrens sag, som vi tidligere har skrevet om, bliver det anerkendt, at Nisrens mand, som er Hashims søn, er blevet henrettet af en syrisk feltdomsstol, ligesom det også anerkendes, at Hashim tre andre sønner er blevet henrettet i Syrien. Henrettelserne er dokumenteret af dødsattester, som Vinkel360 har set. Alene Hashims efternavn, som han selvfølgelig deler med sine afdøde sønner, skaber bekymring om, hvordan Hashim vil blive modtaget af det syriske regime, hvis han skal udsendes fra Danmark. Selv er Hashim ikke i tvivl om, hvilken skæbne der vil møde ham i Syrien:

Jeg er flygtet fra Syrien og det brutale regime. I Syrien havde jeg fire sønner. De (myndighederne) tog dem fra vores hjem og henrettede i en feltdomstol.

Jeg havde fire sønner, de var gift og havde børn. Nu er mine børnebørn fædreløse. Jeg kan ikke vende tilbage til Syrien, så slår de mig ihjel. De har dræbt mine sønner og de vil også dræbe mig, fortæller Hashim.

Ifølge Hashim er hans familie beskyldt for at have støttet revolutionen og ydet økonomisk støtte til oprørerne. Og den slags bliver der slået hårdt og brutalt ned på af det syriske regime.

Tæt knyttet til børnebørn og svigerdatter

Hashim bor tæt på sin svigerdatter og sine børnebørn, der betyder utroligt meget for ham. Familien har altid støttet hinanden igennem svære tider. De har mistet mennesker, de elsker, og så har først Nisren og børnene været udvisningstruet, og nu er det Hashim, der befinder sig i den stressende situation at blive truet med udvisning. Det er med andre ord en familie, der har været gennem flere svære situationer, som vi andre vil have svært ved bare at forestille os.

Nisren ene barn er delvist lam, og den lille familie er meget afhængige af den støtte og hjælp, som Hashim giver dem, ligesom Hashim ofte henter børnene, kører dem til fritidsaktiviteter og forsøger at give dem et så godt og normalt liv som muligt.

Hashims historie viser udfordringerne i den danske flygtningelovgivning, for rent juridisk kan man godt sende Hashim ud af Danmark, men man må stille sig selv spørgsmålet, om vi i Danmark kan være det bekendt at udvise syge, gamle og sårbare flygtninge til en hård og brutal skæbne i Syrien – et land, som Danmark står alene med at anerkende som værende sikkert for flygtninge at vende hjem til.

Related Posts

Katastrofen i Libyen bliver større dag for dag

Marco Guldmann

Udvisningstruede søskende får opbakning fra endnu en folketingspolitiker

Lasse Grenvald

Indvier danskstøttede faciliteter for udsatte flygtninge i Rwanda

Marco Guldmann

Beskæftigelse kan være med til at forebygge negativ social kontrol

Marco Guldmann

Søskendepar studerer til arkitekt og læge: Nu kan de udsendes til Syrien, fordi de ikke er i arbejde

Lasse Grenvald

Kom til foredrag om det iranske kvindeoprørs poesi

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline