At endnu en højtuddannet, skattebetalende brite er blevet udvist af Danmark grundet Brexit vækker hovedrysten hos vores tyske naboer.
Vi har tidligere her på mediet lagt spalteplads til frustrerede britiske statsborgere, der har måttet vinke farvel til deres hjem, familie og hverdag her i Danmark som følge af Storbritanniens udtræden af EU, det såkaldte Brexit – briter som Phillip Russel, der overskred en ansøgningsdeadline med fire dage, uden, ifølge ham selv, på noget tidspunkt at være blevet varslet om fristen.
Læs også: Udvist efter for sen ansøgning: Fik aldrig tilsendt påmindelsen
En anden britisk statsborger, der er blevet udvist fra et trygt liv i Danmark med sin danske forlovede, et velbetalt job som it-sikkerhedschef og en fremtid med dansk bryllup, er Will Hill, hvis historie i går ramte det store tyske nyhedsbureau ZDF.
37-årige Will Hill forlod Danmark ved udgangen af november 2022, da hans ansøgning om fortsat ophold i Danmark på bagkant af Brexit, der var indsendt tre uger for sent, var blevet afvist af de danske myndigheder. En appel af udvisningen led samme skæbne.
Med udvisningen måtte han forlade Danmark og en karriere indenfor cybersecurity samt sin forlovede, danske Ida Bøgelund Larsen. Deres bryllup, der var planlagt til at blive afholdt i indeværende januar måned, går nu en uvis skæbne i møde.
Dette ville ikke være sket, hvis det ikke var for Brexit, for så ville jeg være blevet behandlet som en EU-borger, udtaler Will Hill til engelske The Guardian.
Han føler, han er blevet holdt for nar af de danske myndigheder, der på intet tidspunkt har virket interesseret i at lade ham blive i landet. Først påstod de, at alle briter bosiddende i Danmark var blevet skriftligt varslet om, at ansøgningsfristen for at få forlænget opholdstilladelse efter Brexit var ved udgangen af 2021 – varslinger, både Will Hill og Phillip Russel afviser at have modtaget.
Dernæst behandlede Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) Will Hills klage i et omfang, der efterlod den britiske mand håb om, at hvis han blot kunne fremvise alle de rette dokumenter, så kunne han få lov at blive – blot for at blive afvist med samme begrundelse som den oprindelige afgørelse, nemlig, at han havde overskredet ansøgningsfristen.
De bad mig fremvise så meget information om mit arbejde, mit privatliv, mit forhold med min partner, alt muligt. De bad mig endda fremvise billeder af mig og Ida, og alligevel endte de med at afvise mig på grund af den missede deadline, forklarer en tydeligt frustreret Will Hill, og tilføjer med harme:
De var overhovedet ikke interesserede i det faktum, at jeg har integreret mig her i landet, at jeg arbejder fuld tid og betaler min skat.
Ministerium står overfor retssag
Tilbage i november kritiserede Philip Russel de danske myndigheders behandling af hans sag og forsøgte at få politikerne i tale. Det lykkedes til dels, da Venstres udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede bakkede op om, at SIRI skulle se på de enkelte sager om for sent afsendt ansøgning og give briter med arbejde og familie i Danmark deres opholdstilladelse tilbage.
Dengang var der ingen fungerende regering i Danmark, og derfor ingen minister, der kunne stilles til ansvar. Det er der nu, og Mads Fugledes holdning har denne gang ikke ændret sig.
Læs også: Skarp kritik fra blå blok: Venstre løber fra løfte om kvoteflygtningestop
Han mener, at sagerne om udvisninger af briter er et brud på den tilbagesendelsesaftale, Storbritannien har indgået med de øvrige EU-lande i forbindelse med Brexit.
Overfor Politiken kalder han kommunikationen mellem SIRI og de britiske statsborgere for “utilfredsstillende og ikke fungerende”. Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad står overfor en stævning fra en af de udsendte briter med hjælp fra advokat Bjørn Dilou Jacobsen. Den historie kan man læse mere om her på siden i morgen.
Ifølge SIRI blev der i løbet af 2021 tre gange sendte påmindelser ud til de omkring 19.000 briter bosiddende i Danmark med besked om, at de inden 1. januar 2022 skulle have indsendt deres ansøgning om forlængelse af deres opholdstilladelse på bagkant af Brexit. Ifølge SIRI sendte 17.811 personer deres ansøgning afsted rettidigt, mens 290 ansøgning først lå styrelsen i hænde efter fristen var overskredet ved årsskiftet.