Nyheder

Den rekordhøje beskæftigelse drives frem af indvandrere og efterkommere

(Emilie Agner Damm)

Det er over halvdelen af beskæftigelsesfremgangen fra 2013 til 2021, som skyldes at flere indvandrere og efterkommere er i arbejde. Det viser ny analyse.

En ny analyse, som er udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, på baggrund af tal fra Danmark Statistik, viser, at der i perioden fra 2013 – 2021 er kommet 277.000 flere mennesker i arbejde. Godt halvdelen af de mennesker er indvandrere og efterkommere. Omkring 125.000 indvandrere og lige knap 36.000 efterkommere er nemlig kommet i arbejde i perioden.

Lige nu er beskæftigelsen rekordhøj med knap tre millioner lønmodtagere i arbejde. Det er en opadgående udvikling, der er sket siden 2013, og vores analyse viser, at den positive udvikling i særlig grad skyldes, at indvandrere, efterkommere og ældre personer har fået langt bedre fat i arbejdsmarkedet. Det er ellers grupper, der historisk set har haft en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, fortæller Emilie Agner Damm, der er analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Der har igennem de seneste år været gang i arbejdsmarkedet herhjemme. Det årelange opsving har medvirket til, at beskæftigelsen for indvandrere og efterkommere har haft bedre vilkår for at finde deres vej ind på arbejdsmarkedet. Tallene viser nemlig klart, at hver anden nye i beskæftigelse fra 2013 – 2021 er indvandrer eller efterkommer:

Fremgangen på arbejdsmarkedet har øget efterspørgslen på arbejdskraft, og virksomhederne har i stigende grad ansat indvandrere. Der er nu et rekordhøjt antal indvandrere i beskæftigelse, så der er god grund til at kippe med flaget og fejre det som en succeshistorie for integrationen. Det er også noget, der smitter af på samfundsøkonomien, fordi gruppen traditionelt har haft en relativt lav arbejdsmarkedstilknytning, siger Emilie Agner Damm.

Der ligger en stor gevinst, både for dem, som er kommet i arbejde og for os alle sammen i samfundet ved, at beskæftigelse er i en opadgående kurve og har været det så længe. Ifølge Emilie Agner Damm, er det derfor vigtigt, at vi ikke tager den øgede beskæftigelse for givet:

Kunsten er ny, at vi ikke tager indvandrernes øgede tilknytning til arbejdsmarkedet for givet, men søger for at holde fast i dem på den længere bane. For eksempel via opkvalificering og efteruddannelse, der kan øge produktiviteten og deres tilknytning til arbejdsmarkedet.

Hele analysen kan læses her.

Related Posts

Beslutningsforslag: Forbyd stormoskéer i Danmark

Lasse Grenvald

Endnu en grotesk sag: Ramesh udvist, fordi han tjener for meget

Lasse Grenvald

Lagde du mærke til det? I går var det særlig mærkedag for første gang nogensinde

Lasse Grenvald

Ny rapport om situationen i Iran: Børn ned til 12 år bliver udsat for tæsk, voldtægt og elektrisk stød

Marco Guldmann

“Jeg ved ikke, om de kommer til at gå på motorvejene. Men de kommer”

Lasse Grenvald

EU-kommissær med klar afvisning af Rwanda-model

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline