Integration Nyheder

“Din sorte ven kan godt smutte tilbage i sandkassen”

Virksomheder oplever ofte at få spørgsmål til deres medarbejdere etnicitet fra kunder: “Man kan høre, at de ikke vil have nogen med anden etnisk baggrund”.

Historien om den 19-årige elektrikerlærling Jibreel, der havde fået et ærligt om end meget diskriminerende afslag på en læreplads, gik i sidste uge sin sejrsgang i de danske medier. Desværre viste Jibreels situation sig langt fra at være unik, og både håndværkere med anden etnisk herkomst end dansk samt danske virksomheder kunne fortælle om lignende diskrimination på tilbagevendende basis.

For hvor mange til en start rettede deres harme mod den arbejdsgiver, der havde skrevet til Jibreel, at “vi helst skal have en, der er etnisk dansk”, så viste den endnu anonyme virksomhed sig faktisk at sætte, måske lidt for eksplicitte, ord på en udfordring, som mange danske virksomhedsledere møder, når de skal sende håndværkere ud på opgaver.

I en rundringning, som TV 2 Kosmopol har foretaget til en række håndværkervirksomheder i hovedstadsområdet, svarer flere af de adspurgte, at de oplever at få spørgsmål og kommentarer af diskriminerende natur fra deres kunder.

Læs også: Ung mand fik afslag på læreplads fordi “vi helst vil have en, der er etnisk dansk”

En af de virksomheder er Nemovo, hvor indehaver Jakob Bjørn gerne vil sætte ord på problematikken.

Vi oplever, at der er kunder, som spørger, om de (håndværkere, der sendes ud, red.) er danske. Og spørgsmålet bliver stillet på en måde, hvor man kan høre, at de ikke vil have nogen med anden etnisk baggrund, fortæller Jakob Bjørn til TV 2 Kosmopol.

Nægtede at udføre arbejde for diskriminerende kunde

Nemovo består af flere forskellige afdelinger indenfor håndværksfag, men Jakob Bjørn har bemærket, at det primært er inden for flyttearbejde, at de racebetonede spørgsmål tikker ind.

Jeg ved ikke, hvorfor de spørger, og det kan jo være, at det er fordi, at de vil være sikre på, at chaufførerne taler dansk. Men jeg er overrasket over, at der bliver spurgt ind til det, siger Jakob Bjørn og tilføjer:

Og det ødelægger noget for nogle mennesker, der prøver at få et normalt liv her i Danmark, at folk går op i den slags. Vores medarbejdere er dygtige til at udføre de opgaver, deres job kræver.

Især én oplevelse har sat sig hos virksomhedsindehaveren, som har gjort det klart over for sine medarbejdere, at man ikke vil acceptere nogen form for etnisk diskrimination i virksomheden.

Det var to af mine mænd, der kom ud til en opgave, hvor de skulle udføre et stykke arbejde. Den ene er etnisk dansk, og den anden har en anden etnisk baggrund. Ligeså snart kunden kunne se sit snit til at stå alene med ham, der er etnisk dansk, sagde kunden: ”Din sorte ven kan godt smutte tilbage i sandkassen”. Det var groft, understreger Jakob Bjørn, der derfor også var tilfreds med, at medarbejderne fra Nemovo nægtede at udføre arbejdet for kunden.

Den slags bemærkninger vil vi ikke finde os i, afslutter han til TV 2 Kosmopol.

Næstformand vil tage affære

Jibreels sag, og de mange historier, den har afstedkommet, er også nået frem til Christiansborgs gange, hvor Det Radikale Venstre søndag var ude med en reaktion på den åbenbart omfattende diskrimination.

Næstformand Samira Nawa lagde ikke fingre imellem i sin skuffelse over behandlingen af unge med minoritetsbaggrund, selvom heller ikke hun var overrasket over den triste tendens.

Jeg bliver vred på de unges vegne. At blive afvist på baggrund af sin etnicitet kommer desværre ikke som en overraskelse, udtaler Samira Nawa til TV 2 Kosmopol og tilføjer:

Grundlæggende så handler det om, at vi alle sammen – uanset hvilken baggrund vi har – skal have lige muligheder for at kunne begå os på arbejdsmarkedet og i livet i det hele taget. Derfor kalder denne her sag også på en reaktion.

Det Radikale Venstre var sidste år en del af en politisk aftale om at lave en handlingsplan mod racisme. Med den seneste uges afsløringer er partiets næstformand dog klar til at følge op på aftale med den nye regering.

Jeg er nysgerrig på at finde ud af, om den nuværende regering har tænkt sig at følge på på den handlingsplan mod racisme, som den tidligere regering satte i værk, siger Samira Nawa og slår fast, at en sådan etnisk dikrimination ikke bør have hjemme i 2023.

Det er noget, vi har hørt om i årevis, men nu er det tid til, at der er nogle, der har de unges ryg og siger fra.

Related Posts

Beslutningsforslag: Forbyd stormoskéer i Danmark

Lasse Grenvald

Endnu en grotesk sag: Ramesh udvist, fordi han tjener for meget

Lasse Grenvald

Lagde du mærke til det? I går var det særlig mærkedag for første gang nogensinde

Lasse Grenvald

Ny rapport om situationen i Iran: Børn ned til 12 år bliver udsat for tæsk, voldtægt og elektrisk stød

Marco Guldmann

“Jeg ved ikke, om de kommer til at gå på motorvejene. Men de kommer”

Lasse Grenvald

EU-kommissær med klar afvisning af Rwanda-model

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline