Nyheder

Dropper boliggaranti til studerende: Ukrainske flygtninge har fået boligerne

Efter sidste år at have indført en længe ventet boliggaranti for studerende, har København blot et år efter måtte droppe at opholde garantien. Boligerne er nemlig allerede optaget af ukrainske flygtninge.

Nye studerende i landets hovedstad har i år kunnet se frem til en boligsikkerhed, idet Københavns kommune sidste år indførte en boliggarantiordning for nye studerende – en ordning, man med succes har praktiseret i årevis i landets andre store studiebyer.

På landsplan er omkring 60.000 håbefulde unge mennesker kommet ind på en videregående uddannelse, men de af dem, der har søgt ind i hovedstadsområdet, blev onsdag slemt skuffede. Her kom det nemlig frem, at de alligevel ikke får hjælp af kommunen til at finde tag over hovedet i København, der er kendt for at have et boligmarked, der er notorisk svært at komme ind på som ung.

For på trods af, at man sidste år indførte en studieboliggaranti, så dem, der ikke var lykkedes med at få bolig, kunne få en midlertidig tag over hovedet i tre måneder, så har kommunen nu måtte droppe garantien med den begrundelse, at de midlertidige boliger for tiden bliver brugt af en anden befolkningsgruppe.

Udfordringen med, at startup-housing (de midlertidige studieboliger, red.) ikke kan lykkes i år, er, at vi har sagt ja til at huse en masse ukrainske flygtninge, udtaler medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten, Mikkel Skovgaard, til DR København.

Læs også: Succesrig erhvervsmand overvejer at rejse fra Danmark: Immigrationssystemet er designet til at gøre livet surt på udenlandske ægtefæller

Selvom krigen i Ukraine nu har stået på i over et halvt år, så er det nemlig endnu ikke lykkedes at løse problemet med husning af alle de ukrainske flygtninge, der er kommet til landet, forklarer han videre.

Kæmpe boligproblem i hovedstaden

Spørger man de studerende selv, er aflysningen af boliggarantien blot en påmindelse om den store boligmangel, der er i København. Forperson for Danske Studerendes Fællesråd, Julie Lindmann, forklarer overfor DR, at selvom man selvfølgelig var glad for ordningen, som skulle hjælpe flere unge med at få bolig inden studiestart, så vidner den nuværende situation om et kæmpe boligproblem i Danmarks største studieby.

Vi synes generelt, man skal bygge nogle flere studieboliger i København, så man ikke har behov for en midlertidig ordning, siger Julie Lindmann, der dog slår fast, at det selvfølgelig er vigtigt at hjælpe de ukrainske flygtninge. Samtidig bør en ambitiøs studieby som København have problemet alvorligt, og bygge flere ungdomsboliger og kollegier i nærheden af uddannelsesinstitutionerne.

Jeg synes, vi skal være ambitiøse omkring det at have studerende og beboere i København, som er tæt på deres studie, så de også kan være en del af studiemiljøet, uddyber hun.

Læs også: Ukrainske kvinder træder til med varme hænder

Det er Mikkel Skovgaard som sådan enig i. Han forklarer, at man fra kommunens side allerede er i færd med at kigge efter egnede byggepladser, hvor man kan opføre boliger til de studerende. Samtidig erkender han, at problemet langt fra er nyt og opfordrer unge, der ikke har fået bolig op til studiestart, til at søge alternative løsninger.

Der er forskellige løsninger – for eksempel er der nogle indstillingsudvalg, hvor man kan skrive sig op til en bolig. Der bliver man prioriteret, hvis man kommer uden for København. Det er jo ikke godt nok, og derfor skal vi også være kreative i forhold til midlertidige ungdomsboliger i fremtiden. Men den mulighed er desværre ikke mulig lige nu, forklarer Mikkel Skovgaard.

Står det til såvel De Radikale samt SF i Københavns Borgerrepræsentation, så er det dog planen, at boliggarantien skal genindføres så snart, det er muligt – en garanti, der i øvrigt fortsat fungerer i landets tre største byer efter København. I både Aarhus, Odense og Aalborg kan nye studerende derfor være sikre på et sted at bo inden studiestart med kommunernes ”tag over hovedet”-garanti.

Related Posts

Nedrivning i ghettoer tvangsflytter beboere: “Det er ikke fair”

Lasse Grenvald

“Ghettolisten” opdateret: Tre områder fjernes

Lasse Grenvald

Ombudsmanden konstaterer: Udlændingenævnets sagsbehandlingstider er for lange

Marco Guldmann

23-årige Neha Imtiaz Ullah vinder priser på stribe

Marco Guldmann

Kommuner savner strategi for mulig ny flygtningestrøm

Lasse Grenvald

Første ukrainsk-ortodokse menighed opstår i Danmark

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline