Integration Nyheder

Eksperter advarer mod lukning af Irans ambassade

Mere end 8000 personer har allerede skrevet under på borgerforslaget, som dog møder modstand fra en række eksperter: vil kun optrappe situationen.

I kølvandet på de store uroligheder i Iran, hvor modstanden mod præstestyret vokser i takt med, hvad der kan virke som meningsløse mord på kritikkere af regimet. Senest blev to unge mænd i sidste uge hængt i Irans hovedstad Teheran under anklage for at have været med til at dræbe et medlem af den frygtede Basij-milits under demonstrationer, der for alvor startede, efter den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt tilbage i september sidste år.

Den store uro og især det iranske præstestyres hårdhændede behandling af demonstranterne har fået flere lande til at reagere fordømmende. Tysklands udenrigsminister Annalena Baerbock udtalte i lørdags, at hun ønsker, at EU øger presset på Iran, og også den danske udenrigsminister kræver handling fra et samlet EU.

Det er en rigtig alvorlig situation i Iran. Det vækker mange forskellige følelser, blandt andet en enorm respekt for nogle mennesker, som udviser et helt ufatteligt heltemod ved at stille sig op imod et bestialsk styre, udtalte Lars Løkke Ramussen til B.T. i sidste uge.

Læs også: Ung iransk kvinde skal udsendes til voldsomme uroligheder i Iran

Folkemodstanden herhjemme afstedkom desuden et borgerforslag, der søger at lukke Irans ambassade. Forslaget er stillet af blandt andre den dansk-iranske forfatter og sociolog Aydin Soei, der mener, at en ambassadelukning bærer en stor politisk vægt.

At lukke en ambassade midlertidigt og udvise en ambassadør er et af de stærkeste signaler, man kan sende. Formålet med at lukke ambassaden vil ikke være, at man fra vestlig og dansk hold går ind og gennemtvinger en revolution i Iran. Pointen er, at man ikke skal holde hånden over og legitimere et af de mest brutale regimer, vi har på verdensplan, fortæller Aydin Soei til B.T.

Borgerforslaget har i skrivende stund 8.523 støtter og opsummeres med følgende introtekst:

Vi opfordrer den danske regering til at arbejde mod en nedlukning af den iranske ambassade, og udvisning af iranske diplomater, i Danmark og Europa.

Dette skal ske både via dansk lovgivning og arbejde på europæisk plan, for fremme af et fælles europæisk initiativ, til fordømmelse af det iranske regimes brud på menneskerettigheder og involvering i krigsførelse.

Ruslands ambassade er fortsat åben

En reel lukning af den iranske ambassade i Danmark og udvisning af ambassadøren er dog ikke den rette vej at gå, mener Claus Valling Pedersen. Han er forsker og lektor med speciale i Iran-studier og persisk ved Københavns Universitet, og ifølge ham vil det blot optrappe konflikten.

Det tilspidser bare konflikten, og vi risikerer at drive Iran helt ud i isolation. Jeg tror, det er en bjørnetjeneste at gøre den iranske befolkning. Det er selvfølgelig et signal at sende, det er klart. Men det gør vi jo på mange andre måder med sanktioner og kommunikation både gennem vores eget udenrigsministerium og EU og FN, forklarer Claus Valling Pedersen og tilføjer:

Så jeg synes ikke, behovet er der. Jeg synes, behovet for at komme til at tale med regimet gennem ambassaderne er større og vil gavne befolkningen i Iran mere. For det er jo befolkningen, vi gerne vil tage hånd om og udtrykke solidaritet med.

Han bakkes op af Kim B. Olsen, analytiker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han mener, at en ambassadelukning er lig med et ophør af de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Iran.

Det er et meget voldsomt skridt med meget få fortilfælde. Det gør det også ganske usandsynligt at genoptage de diplomatiske forbindelser inden for en overskuelig fremtid, udtaler analytikeren.

Læs også: Familier til iranske landsholdspillere trues med fængsel og tortur

Han sammenligninger det med krigen i Ukraine, der endnu ikke har medført en lukning af den russiske ambassade idet ambassaderne er selve kernen i landes diplomati med hinanden og fortsat kan bruges i en løbende dialog, uagtet hvor forarget man er over et givent lands gerninger.

Selvom det, der sker i Iran, er fundamentalt problematisk i forhold til menneskerettigheder – så er verden jo så kompleks, at der også er andre elementer, man stadig har kontakt til Iran om – herunder forhandlinger om det iranske atomprogram, som også er en kerneinteresse i europæisk sikkerhed, forklarer Kim. B. Olsen..

Han frygter, at en lukning af den iranske ambassade herhjemme blot vil medføre, at præstestyret får mere ro til at opretholde deres undertrykkelse af demonstranter systemkritikkere.

Man kan i hvert fald sige, at hvis vi udviser iranske diplomater eller lukker den iranske ambassade i Danmark, så vil man fra iransk side også udvise danske diplomater eller lukke den danske ambassade i Iran. Og dermed vil den danske stat have én kilde mindre til at følge med i de problematiske ting, der foregår i Iran, afslutter Kim B. Olsen.

Borgerforslaget løber indtil den 19. juni og kræver 50.000 underskrifter, før det kan blive taget op i Folketinget.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline