En enig hovedbestyrelse væltede i går aftes den nyvalgte formand for Nye Borgerlige. Nu melder Pernille Vermund sig klar til atter at trække i formandstøjet.
Nej, det er ikke første april. Det kunne man ellers være tilbøjelig til at tro, idet endnu en nyhed fra det kaosprojekt, der er Nye Borgerlige, tikkede ind hos diverse medier torsdag aften.
Her kunne flere medier, herunder TV 2, fremvise en mail fra Nye Borgerliges hovedbestyrelse til partiets medlemmer, hvori man informerede om, at Lars Boje Mathiesen er blevet afsat som formand og ekskluderet fra partiet – blot en måned efter, han blev valgt som ny partiformand uden modkandidat.
I mailen lyder det blandt andet:
Der er ingen anden udvej, efter at Lars Boje Mathiesen mere eller mindre har valgt at sætte en pistol for panden af partiets Hovedbestyrelse og forretningsudvalg.
—
Lars Boje Mathiesen har helt uhørt henvendt sig med et krav om at få overført cirka 350.000 kroner, der står på en intern underkonto i partiet, til sin egen private konto til en personlig brandingkampagne.
—
Hvis ikke pengene blev overført senest fredag morgen, har Lars Boje Mathiesen gjort det klart, at han øjeblikkeligt ville træde tilbage som formand for Nye Borgerlige og melde sig ud af vores parti. Samtidig har Lars Boje Mathiesen oplyst, at hans udmeldelse vil koste partiet 350.000 kroner månedligt på grund af tab af støttemidler til folketingsgruppen
Læs også: Tidligere formand for Nye Borgerlige Ungdom melder dig ind i DF
Det var altså eftersigende uhørt store pengekrav over en garanteret fireårig periode, der endte med at blive enden på Lars Bojes korte tid som partiformand.
Fredag morgen skrev Lars Boje Mathiesen en længere besked til sine følgere på Facebook, hvori han bekendtgjorde, at hans eksklusion kommer som “en kæmpe overraskelse” og fortsætter med at erklære sig lodret uenig i hovedbestyrelsens udlægning at hans økonomiske krav.
Det økonomiske aspekt af jobbet retfærdiggør han selv med, at han er familiefar til to bosiddende i Jylland, hvorfor hans kone står til at gå på orlov for at passe børn og hus, mens han fungerer som partiformand på Christiansborg.
Han mener desuden, at hovedbestyrelsen har forsøgt at begå karaktermord på ham.
Det, som de forsøger at hænge mig ud på, er direkte pinligt og usandt og viser blot, hvor desperate de er for, at vælgerne og medlemmerne ikke får sandheden, skriver den nu tidligere formand.
Et parti i åben nedsmeltning
Lars Bojes korte tid som formand for et af Folketingets mindste partier har fra dag ét været præget af voldsomme interne uroligheder. Allerede kort efter hans udnævnelse som formand trak et af partiets øvrige folketingsmedlemmer, den førstegangsvalgte Mikkel Bjørn, at melde sig ud af partiet i protest mod valget af Lars Boje og i stedet melde sig ind i Dansk Folkeparti.
Ved Nye Borgerliges ekstraordinære årsmøde den 7. februar, hvor Lars Boje officielt blev valgt som nye formand, skulle der ligeledes vælges en ny næstformand. Her faldt valget, efter en overbevisende sejr i afstemning blandt de fremmødte partimedlemmer, på Henriette Ergemann.
Hun nåede dog kun at sidde på posten i to uger, før hun måtte trække sig, efter at det kom frem, at hun havde skrevet nogle meget uheldigt formulerede kommentarer på de sociale medier, hvor hun blandt andet beskyldte den tidligere socialdemokratiske minister Karen Hækkerup for at være ansvarlig for “mord på uskyldige børn“.
Læs også: Næstformand trækker sig efter blot to uger på posten
Det er derfor et parti i komplet opløsning, lyder det fra politisk kommentator Noa Redington, der ikke husker at have set lignende politisk kaos i et parti siden Fremskridtspartiet i 1990.
Der er et parti i åben nedsmeltning med nogle meget hårde beskyldninger omkring penge og underkonti. Det er virkelig et grimt indblik i et parti, som er ved at gå helt op i fugerne, siger Noa Redington.
Heller ikke tidligere partiformand for De Konservative, Hans Engell, er chokeret over kaospartiet og husker ikke nogensinde at have set noget lingende.
Igennem årene har jeg oplevet rigtig mange kunststykker og cirkustalenter udfolde sig, men det her er virkelig en hård omgang. Det er meget grotesk og truende for Nye Borgerliges fremtid, udtaler Hans Engell til TV 2 og tilføjer, at han har svært ved at se partiet overleve, hvis ikke tidligere formand Pernille Vermund overtager tøjlerne og får styr på partiet igen.
Partistifter klar til comeback
Netop et comeback til partistifter Pernille Vermund er slet ikke en utopisk tanke her dagen derpå. I en mail til Nye Borgerliges medlemmer har hun nemlig skrevet, at hun “er klar til at bære faklen videre, hvis I medlemmer ønsker det”. Det skriver Ekstra Bladet, der er i besiddelse af den interne mail til partimedlemmerne.
I mailen erklærer Pernille Vermund, der i øjeblikket er på ferie i Mauritius, sig desuden enig med hovedbestyrelsen i, at der ikke var anden udvej end en eksklusion af Lars Boje.
Jeg forstår godt, hvis I synes, at det er en helt surrealistisk situation. Den holdning deler jeg, men der var desværre ingen anden udvej, efter at Lars Boje Mathiesen satte en pistol for panden af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg, understreger Pernille Vermund.
Af mailen fremgår det samtidig, at Vermund allerede har snakket med de øvrige medlemmer af partiets folketingsgruppe, som eftersigende støtter op om hendes comeback som formand – en post, hun altså trådte tilbage fra for blot en måned siden.
Nye Borgerlige oplyser ydermere til TV 2, at Pernille Vermund, da hun var formand for partiet, ikke fik udbetalt et såkaldt formandshonorar, mens hun sad i Folketinget – noget, som Lars Boje Mathiesen ifølge hovedbestyrelsen havde krævet i form af 55.000 kroner ekstra om måneden oveni de cirka 65.000 kroner, han får i folketingsløn.
Hvorvidt Pernille Vermund samtidig holder fast i sin udtalelse om ikke at genopstille ved næste Folketingsvalg, vides endnu ikke.