Integration Nyheder

Forventer halvanden million flere ukrainske flygtninge

På grund af de tiltagende strømafbrydelser i især det østlige Ukraine forventer Røde Kors på imod 1,5 millioner flygtende ukrainere henover vinteren.

I takt med at Ruslands offensiv de seneste måneder i stigende grad har været målrettet civil infrastruktur, mærker lider de ukrainske borgere krigens følger på nye måder, nemlig i form af knaphed på basale fornædenheder som eksempelvis strøm.

De mange russiske bomber har ødelagt vandforsyninger, veje og især den ukrainske energiforsyning, hvilket har medført, at millioner af ukrainere i disse dage er uden strøm – nogle i kortere perioder grundet kontrollerede afbrydelser, andre i længere tid, indtil den ødelagte infrastruktur i især den østlige del af landet repareres.

Den ukrainske regering meldte tidligere på måneden ud, at helt op omkring 40 procent af landets energiforsyning var blevet ødelagt som følge af de russiske bombardementer. Denne situation i den snart et år lange krig betyder, at Røde Kors forventer en stor gruppe interne flygtninge henover vinteren.

Vi forventer, at mellem en million og halvanden vil flygte internt hen over vinteren, udtaler Røde Kors’ landechef i Ukraine, Jakob Harbo, over for DR.

Det høje tal skal ses i lyset af, at Ukraine med vinterens komme går nogle meget lave temperaturer i møde. Allerede i disse dage balancerer temperaturen lige omkring frysepunktet, mens det forventes at blive meget koldere i den næste tid.

I nat (natte til fredag, red.) var det minus fire grader nogle steder i Ukraine, og det bliver koldere i løbet af vinteren. Hvis du ikke har varme på i et par dage eller længere, må du tage et sted hen, hvor du kan få elektricitet og varme, forklarer Jakob Harbo og uddyber:

Så tager man vestpå og finder nogle byer, der har mere stabil strøm. Det kan være hos familie eller venner, men også ukrainerne, der ikke kender hinanden, er gode til at hjælpe. Vi har også varmestuer, vi stiller til rådighed.

Afgift på transformere fjernet

Ender Røde Kors’ estimat med at holde stik, vil det sætte den humanitære indsat under et gevaldigt pres. Det forventer i hvert fald Jakob Harbo, der samtidig frygter, at det kan ende i den helt store humanitære katastrofe, hvis ikke man allerede nu gør sig forberedelser.

Vi er i en situation i Ukraine allerede nu, hvor der er så stort et behov alle steder på den humanitære front. Halvanden million flere internt fordrevne har vi ikke kalkuleret med, og vores mulighed for at hjælpe er simpelthen begrænset. Det bliver en humanitær katastrofe, der bare bliver lagt oven i de humanitære problemer, der allerede er nu, siger han.

Hvor det lige nu er strøm til opvarmning af boliger, der skaber de fleste bekymringer, så kan det hurtigt gå hen og blive meget værre, hvis situationen fortsætte med at udvikle sig i den gale retning.

Hvor det ukrainske hospitalsvæsen i øjeblikket klarer sig gennem strømafbrydelserne ved hjælp af nødgeneratorer, så forventer Røde Kors, at det billede hurtigt kan ændre sig – og så vil den humanitære katastrofe være en realitet.

Hvis flere områder i en længere periode ikke kan få strøm, så er det alle typer af forsyninger, der har brug for køling, som bliver svære at opretholde. Så bliver det svært at sørge for, at mad ikke fordærver, men også for medicin, der skal holdes på køl. Så det er utroligt vigtigt, at der kommer benzin og generatorer ud til de områder, fortæller Jakob Harbo og tilføjer, at det vil være katastrofalt, hvis strømmanglen rammer hospitalerne.

For at afhjælpe strømmanglen en smule vedtog den ukrainske regering i sidste uge at fjerne afgifter på import af eksempelvis batterier og transformere – ting, der kan hjælpe de ukrainske borgere gennem vinteren.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline