Endnu en ung kvinde er kommet i klemme i det danske asylsystem, der tilgodeser militærpligtige mænd og drenge, men sender piger og kvinder tilbage til en uvis skæbne.
Hun har studeret design og drømmer om en dag at åbne et børnehjem for at kunne hjælpe dem, der har allermest brug for. Hendes drøm er dog sat på pause på ubestemt tid, da 25-årige Enas Mustafar har fået afvisning på ophold i Danmark og i slutningen af juli blev sendt på Udrejsecenter Kærshovedgård.
Hele min familie er her i Danmark. Mine forældre, min søster og mine to brødre bor i Randers. De har fået ophold, men jeg skal sendes tilbage til Syrien, fordi Danmark ikke anser det som en usikkert for mig at vende tilbage. Tilbage til dem, der brændte vores hus ned og jagede os på flugt, fortæller Enas Mustafar, da vi besøger hende på Kærshovedgård.
Hun kom til Danmark på flugt fra Bahar al-Assads hær i 2019, men som den eneste i sin familie har Enas Mustafar fået afvisning på forlængelse af sit ophold i Danmark. I stedet sidder hun nu i venteposition på Kærshovedgård, indtil hun enten frivilligt vælger at rejse til Syrien, eller hendes sag bliver omgjort.
Unge kvinder kommer i klemme
Som det tidligere er blevet beskrevet her på siden, kommer unge kvinder i klemme i systemet, da de modsat mænd ikke beskyttes af udsigten til at skulle aftjene militærtjeneste, hvis de bliver sendt tilbage til Syrien. Det er blandt andet derfor, begge Enas Mustafars brødre har fået forlænget deres opholdstilladelse. I stedet sendes kvinderne alene tilbage til et land, de er flygtet fra, et regime, der er på jagt efter dem, og til en uvis skæbne uden forbindelser eller familie i landet.
Læs også: Reportage fra Kærshovedgård: Hvor unge pigers liv går i stå
Og hvis ikke de frivilligt indvilger i at tage af sted, bliver de i stedet sendt på udrejsecenter på ubestemt tid – et sted, hvor deres liv går i stå, og deres drømme bliver erstattet af mareridt.
Jeg er en ung kvinde med drømme. Jeg hat læst til designer, er meget kreativ og så har jeg en drøm om at hjælpe dem, der ikke kan hjælpe sig selv, nemlig forældreløse børn. Jeg kan udrette så meget, men ikke hvis jeg bliver sendt til den visse død i Syrien, forklarer Enas Mustafar.
Kunne være til gavn for samfundet
Enas Mustafar er langt fra den eneste, der er sendt til Kærshovedgård med samme begrundelse. Vi har tidligere skrevet om Sahar Elrifai, der ligeledes som den eneste i sin familie står til udsendelse. Enas Mustafar forsøger at holde humøret oppe blandt kvinderne på Kærshovedgård, men selv de stærkeste individer slides ned i triste omgivelser blandt kriminelle og uden liv eller fremdrift. Hun har da også en klar opfordring til beslutningstagerne her i landet:
Jeg håber, der er nogen der vil se på de her regler for opholdstilladelse. Det kan ikke være rigtigt, at unge kvinder som mig skal sidde her i uvished, når vi kunne være til gavn for samfundet. Når vi kunne være sammen med vores familier og fortsætte vores almindelige liv. Det her er uværdigt, afslutte Enas Mustafar.
Læs også: Frivillig flygtningeven får flere i jobs end jobcentret
Vinkel360 er løbende i kontakt med Enas Mustafa og bringer nyt, når og såfremt der sker udvikling i hendes sag.
