Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige ophørte ved midnat og omlægges mod Tyskland, så færre skal vise pas, når de krydser den sydlige grænse.
Siden d. 4. januar 2016 har Danmark haft midlertidig grænsekontrol af indrejsende fra Tyskland til Danmark. Og siden d. 12. november 2019 har der været grænsekontrol fra Sverige til Danmark.
Men fra i dag frafalder grænsekontrollen helt, når man bevæger sig fra Sverige til Danmark, mens den lempes fra Tyskland til Danmark.
Det betyder færre danske betjente ved grænseovergangen til Tyskland og et håb fra folk i grænselandet om, at trafikken kommer til at glide lettere ved overgangene, så pendlerne skal holde mindre i kø, når de kører til Danmark.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S), glæder sig over omlægningen af den danske grænsekontrol:
Det er en god idé, fordi vi skal bruge de politiressourcer på blandt andet den stadig voldsomme uro med organiseret kriminalitet i Hovedstadsområdet, siger ministeren til Ritzau.
I april måned meddelte regeringen EU-Kommission, at man ville omlægge den danske grænsekontrol. Den helt åbne grænse fra Sverige til Danmark skyldes, at trusselbilledet mod Sverige har ændret sig.
Vi kan se, at trusselsbilledet ikke er lige så stort eller det samme ved den dansk-svenske grænse, som det tidligere har været.
De seneste fem måneder har vi i Danmark oplevet alt for mange knivoverfald, hvor en hel del af dem faktisk er banderelaterede. Derfor er ressourcerne bedre brugt i Hovedstadsområdet end ved den svenske grænse, fortæller Peter Hummelgaard.
Droner og migrationspres
Selv om man ikke vurderer, at folk der rejser fra Sverige til Danmark, udgør en trussel for det danske samfund, så vurderer man fortsat at der er brug for kontrol med de mennesker, der rejser til Danmark fra Tyskland. Man vil dog i forbindelse med lempelsen af kontrollen mod syd tilgodese de mange pendlere, der hver dag krydser grænsen mellem Danmark og Tyskland.
Alle de lande, der har genindført deres grænsekontroller inden for EU, har gjort det mod deres sydlige grænser. Alt det, fordi migrationspresset kommer sydfra.
Så der kommer til at være en glidende overgang nede på den tyske grænse. Det tager lidt større hensyn til de pendlere, der hver dag rejser mellem Danmark og Tyskland og går på arbejde, siger Peter Hummelgaard til Ritzau
Selv om der vil være færre politifolk til stede ved den tyske grænse vil man i forbindelse med omlægningen fortsat føre skarpt tilsyn med grænseovergangene. Det vil man blandt andet gøre med hjælp fra droner, fortæller ministeren:
Det er planen, at droner skal bruges som supplement til de fysiske folk, der står på grænsen, ligesom vi også vil iværksætte nummerpladegenkendelse og kriminalitetsbekæmpende indsatser lige bag grænseovergangen.
Den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse er foreløbig forlænget til den 11. november 2023.