Nyheder

Indvandrekritisk parti udråbt til vinder af det svenske valg

Det svenske riksdagsvalg ser først ud til at blive afgjort til allersidst i en historisk tæt stemmeoptælling. Højrefløjspartiet Sverigesdemokraterna ser ud til at blive valgets helt store vindere.

Med 95 procent af stemmerne talt op mandag morgen ser det svenske valg ud til at blive tættere end nogensinde. Den blå blok står til at få 175 mandater, mens rød blok står til 174 mandater. Ifølge SVT drejer det sig kun om henved 47.000 stemmer, der adskiller de to blokke.

Hvem der bliver ny svensk statsminister er derfor helt åbent, og både partiformand for det blå Moderaterne Ulf Kristersson og Socialdemokraternes Magdalena Andersson tøver med at udråbe en vinder inden de sidste brevstemmer og stemmer fra svenskere bosiddende i udlandet forventes talt på i løbet af onsdag i denne uge.

Uønsket kongemager

Allerede nu udråbes et helt tredje parti dog som vinder af valget. Det indvandrerfjendske højrefløjsparti Sverigesdemokraterna står til at få hele 20,7 procent af stemmerne, hvilket vil gøre dem til det største parti i blå blok og det næstestørste parti i hele Riksdagen.

Partileder for Sverigesdemokraterna, Jimmie Åkesson, udtalte i går aftes, at skulle prognosen holde og et magtskifte blive en realitet i Sverige, så vil Sverigesdemokraterne med i en ny regering.

Det er dog ikke de øvrige partiers plan, fortæller TV 2s korrespondent Jesper Zølck. Han beretter, at selvom Jimmie Åkessons parti skulle blive størst i blå blok, er samarbejdspartnere til en ny regering svære at få øje på.

Som udgangspunkt er det ikke meningen, at Sverigesdemokraterna skal med i en regering. De øvrige tre partier har gjort det klart fra starten af valgkampen, at de gerne så en regering med dem, men uden Sverigedemokraterna, rapporterer Jesper Zølck, og tilføjer, at det dog kan blive svært for de øvrige partier at se bort fra Sverigesdomokraterna, hvis de, som prognoserne antyder, bliver det største borgerlige parti.

De folk, som troede, at det her kunne blive til et valg for eller imod Sverigedemokraterna, de har forregnet sig, for det er endt med, at de er blevet større end nogensinde, fortæller Jesper Zølck.

Modsat Sverigedemokraterna ser et andet indvandrefjendsk parti, Stram Kurs med Ramus Paludan i spidsen, ikke ud til at komme ind i Riksdagen, hvor det kræver fire procent af stemmerne at komme ind. Det beretter Ritzau natten til mandag,

Udover Sverigedemokraterna består blå blok i Sverige af partierne Moderaterna, Liberalerna og Kristendemokraterna.

Related Posts

Tvangsflyttede beboere hiver boligforening i Højesteret

Lasse Grenvald

Tribuneafsnit lukket til Danmarks kamp på grund af racisme

Lasse Grenvald

Lyver Kaare Dybvad om forhandlinger?

Marco Guldmann

Regeringen dropper planer om tvangsfordeling af folkeskoleelever

Marco Guldmann

Råbte “abe” efter fodboldspiller: Nu er han straffet

Lasse Grenvald

Messerschmidt tordner: “Vi gider ikke al det med tørklæder, bederum, ramadan og halal-kød”

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline