Stadig flere herboende ukrainere ansøger om at blive tolke i Forsvaret. Kaptajn understreger behovet og håber den store interesse fortsætter krigen ud.
Siden krigen i Ukraine brød ud, har der været et voksende behov for personer, der kan oversætte mellem ukrainsk og dansk, både i takt med at ukrainske flygtninge er kommet til Danmark, men også i forbindelse med afsendelsen af militær støtte til Ukraine i form af våben og materiel, som ukrainerne skal oplæres i brugen af.
Heldigvis ser interessen for at melde sig som dansk-ukrainsk tolk ikke ud til at aftage. Her et år efter krigsudbruddet oplever Forsvaret fortsat stor interesse for jobbet som tolk. Alene i seneste ansøgningsrunde var der over 100 ansøgere, hvilket glæder kaptajn fra operationssektionen på Forsvarets Sprogskole Simon Rueskov.
Der er behov for tolke, når vi eksempelvis taler om kapacitetsopbygning af Ukraine, og når danskere møder ukrainere. Det kan være i forbindelse med uddannelse eller andet, som Forsvarskommandoen anmoder os om, forklarer Simon Rueskov til TV 2.
Seneste ansøgningsrunde fandt sted i efteråret, og her blev 12 pladser på tolkeuddannelsen udfyldt ud fra et ansøgerfelt på 106 personer, primært bestående af herboende ukrainere.
Læs også: Sprogkrav lempes for udenlandske sygeplejersker
At de mange tolke udfylder en vigtig rolle i krigen, det understregede Danmarks Statsminister Mette Frederiksen i denne uge i forbindelse med et besøg hos tolkene.
Helt konkret kalder hun dem en afgørende del af det bidrag, Danmark yder for Nato for at sikre, at Ukraine vinder krigen.
Men træning af ukrainske soldater og træning i det hele taget indgår som en del af den samlede donation – både fra Danmark og vores allierede, udtalte Mette Frederiksen blandt andet og uddybede:
Et er det konkrete militære udstyr og logistikken omkring det. Vi skal også være sikre på, at soldater og andre, der skal stå der – i skyttegraven, direkte ved frontlinjen eller noget tredje – kan bruge det udstyr, vi sender afsted. Så træning indgår på forskellige måder.
Forsvaret ønsker ikke at oplyse, hvor mange tolke man har ansat, ej heller hvor mange der er blevet benyttet i forbindelse med krigen i Ukraine.