Sammenholdt med samme periode sidste år er der sket en fordobling af antallet af migranter, der sætter fod på den italienske ø Lampedusa.
Selvom de italienske myndigheder på øen Lampedusa i Middelhavet efterhånden er vant til lidt af hvert, når der kommer til at modtage både med migranter, så var det alligevel et noget specielt syn, der mødte dem tirsdag i denne uge.
En flåde på mere end 120 små og mere eller mindre søstærke både anløb den italienske ø i løbet af et døgn. Med sig bragte de samlet set op imod 6800 migranter.
Ankomsterne begyndte som nævnt tirsdag, men fortsatte det meste af onsdagen. En af småbådene kæntrede kort før, myndighederne nåede den til undsætning, hvilket resulterede i druknedøden for et spædbarn fra Guinea.
Læs også: Von der Leyen: Lad os vise verden, at Europa kan håndtere migration på en effektiv måde
Siden nytår er der ankommet omkring 124.000 migranter fra Afrika til Lampedusa mod “blot” 65.500 i samme periode sidste år.
Alene de seneste to døgn er der ankommet flere migranter, end der er beboere på Lampedusa, hvorfor myndighederne, med hjælp fra organisationer og frivillige civile, kæmper en desperat kamp for at tage sig af migranterne og give dem mad, vand og tag over hovedet.
Vi er mere eller mindre på samme antal, som vi havde i 2016, som var et exceptionelt år for migrantankomster på italienske kyster, udtaler Andrea Costa fra organisationen Baobab Experience, der hjælper migranter i Rom, til nyhedsbureauet AP.
Virker milliardaftalen mellem EU og Tunesien overhovedet?
Fordoblingen af migranter, der er kommet til Lampedusa sammenlignet med sidste år, kommer i kølvandet på et højt besunget samarbejde mellem EU-Kommissionen, den italienske regering og det nordafrikanske land Tunesien, hvor sidstnævnte blev stillet en økonomisk hjælpepakke på syv milliarder kroner i udsigt til bekæmpelse af den illegale migrantstrøm, der udgår fra landet.
Det sker blandt andet fordi turen fra Tunesien til EU’s sydlige grænse, som oftest Lampedusa, er betragteligt kortere end tidligere frekventerede ruter med afgang fra Libyen. Det fortæller Flavio Di Giacomo, der er talsmand for FN’s Organisation for Migration.
Det, der sker på Lampedusa, er, at den tunesiske rute for første gang er blevet så travl. Og den er sværere at styre end den libyske rute, forklarer han til nyhedsbureauet Reuters.
Du kan læse mere om den omfattende migrationsaftale i artiklen om emnet herunder.