Nyheder

Kom på særomvisning om forfulgte skæbner under besættelsen

I anledning af 80-året for jødeaktionen sætter Frihedsmuseet med en særrundvisning fokus på alle de forskellige grupper, der blev forfulgt før, under og efter krigen.

Til oktober er det præcis 80 år siden, den såkaldte jødeaktion fandt sted under besættelsen. Begrebet dækker over den samlede og pludselige indsats, hvor den tyske besættelsesmagt satte ind mod de danske jøder for at fange dem med henblik på at sende dem til koncentrationslejre syd for den danske grænsen.

Historien vil fortælle, at aktionen langt fra forløb, som tyskerne havde ønsket, idet langt de fleste jøder i Danmark var blevet advaret og derfor enten havde gemt sig eller taget flugten over sundet til Sverige.

At jøderne langt fra var de eneste forfulgte under besættelsen, skal en nu særrundvisning på Frihedsmuseet sætte fokus på til efteråret. Rundvisningen med navnet “Forfulgt” skal ifølge museet “ud over jødernes skæbne også dykke ned i nogle af de andre grupper, der måtte leve på flugt”.

Læs også: Institut for Menneskerettigheder indstifter pris for bedste menneskeretlige speciale

Som besøgende vil man komme helt tæt på skæbner, der var forfulgte under besættelsen i tiden op til, under og efter den tyske værnemagts kontrolovertage med Danmark.

Udover jøderne vil man blandt andet komme til at følge de danske kommunister, modstandsfolk (og disses jagt på såkaldte ‘tyskertøser’ i efterkrigstiden), det danske politi og sågar den mange tusinde tyske flygtninge, der kom til Danmark efter krigens afslutning.

Alle har de det til fælles, at de måtte gemme sig eller flygte for at undgå en grusom skæbne i form at koncentrationslejr, henrettelser og tortur.

Særrundvisningen finder sted første gang 1. oktober og kan derudover opleves hver søndag i oktober måned i tidsrummet 14 til 15. Adgangsbillet koster 150 kroner for voksne og 40 for børn.

Related Posts

Den ukrainske særlov forlænges til 2025

Lasse Grenvald

Katastrofen i Libyen bliver større dag for dag

Marco Guldmann

Udvisningstruede søskende får opbakning fra endnu en folketingspolitiker

Lasse Grenvald

Indvier danskstøttede faciliteter for udsatte flygtninge i Rwanda

Marco Guldmann

Beskæftigelse kan være med til at forebygge negativ social kontrol

Marco Guldmann

Søskendepar studerer til arkitekt og læge: Nu kan de udsendes til Syrien, fordi de ikke er i arbejde

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline