Nyheder

Kommissionsmedlem løj på direkte TV – opfordres til at trække anbefaling tilbage

Det var usandt, da en repræsentant for Kommissionen for den glemte kvindekamp i DR Deadline påstod, at man havde besøgt flere skoler og talt med skoleledere før anbefalingen om et tørklædeforbud i folkeskolen.

Det var løgn, da Kommissionen for den glemte kvindekamp i medierne påstod, at man i forbindelse med den kontroversielle anbefaling om et tørklædeforbud i folkeskolen havde talt med flere skoleledere herom.

Overfor Skolemonitor bekræfter kommissionens sekretariat nemlig nu, at kommissionen ikke har talt med én eneste skoleleder.

Det var kommissionsmedlem Anita Johnson, der i et interview i DR Deadline den 25. august påstod, at kommissionen havde “været ude og snakke med skoleledere”. I samme interview påstod hun, at man havde “vi har været på besøg på flere skoler”, hvilket hun senere præciserede til at dreje sig om to-tre stykker.

Men det var også en løgn.

Læs også: Forskere gennemgår argumenter for tørklæde forbud: Kan ikke bakke op om nogen af dem

Det er nemlig kommet frem, at kommissionen kun har besøgt én enkelt skole, Tingbjerg skole, hvor det end ikke lykkedes at tale med skoleleder Marco Damgaard, men i stedet snakkede med folk fra lærestaben, ledelsen og pædagoger på skolen. Og spørger man Marco Damgaard, så synes ingen af de adspurgte på hans skole, at tørklædeforbuddet var en god ide.

Hverken jeg eller ansatte på skolen har anbefalet et tørklædeforbud. Tingbjerg Skole har hele tiden været imod det, og det har jeg vist heller ikke lagt skjul på, udtaler Marco Damgaard til Skolemonitor, efter at han tidligere offentligt har kritiseret anbefalingen om et tørklædeforbud.

Kommissionsformand køber ikke præmissen

Skolederen fortæller videre, at Tingbjerg skole havde tallet ja til at få besøg af kommissionen for at “bidrage med viden, erfaringer, succeser og udfordringer”, og fordi han anser social kontrol som et vigtigt tema. Han var dog af den klare overbevisning, at kommissionen ville besøge flere end blot én skole, når deres empiriske grundlag for anbefalingerne skulle sammensættes.

At kommissionen derfor er kommet frem til anbefalingen om et tørklædeforbud på basis at blot et skolebesøg, forstår Marco Damgaard ikke meget af.

Vi anbefalede ikke et forbud. Så det undrer mig da, hvilken empiri de læner sig op ad. Vi har hele tiden været klare og tydelige omkring vores holdning til et forbud, så det kan ikke være på baggrund af os, at de er noget frem til det her, forklarer Marco Damgaard.

Læs også: Venstreborgmestre uenige med partitoppen: nej til tørklædeforbud

Formanden for kommissionen for den glemte kvindekamp, Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen, er blevet forholdt kritikken. I et skriftligt svar til Skolemonitor skriver hun blandt andet, at hun ikke køber præmissen om, at kommissionen ikke har tilstrækkeligt kendskab til den danske skoleverden:

Kommissionen består af medlemmer med en praktisk erfaring fra deres daglige arbejde, der vedrører æresrelateret social kontrol, ligesom der også er medlemmer, der har haft personlig berøring med social kontrol i deres private liv. Det er den primære baggrund for, at kommissionen er nået frem til dets anbefalinger, lyder det blandt andet fra Christina Krzyrosiak Hansen, der tilføjer:

Mange af medlemmerne har en hyppig kontakt med skoleverdenen – en har sågar været skoleleder. Den viden har vi selvsagt taget med os ind i kommissionsarbejdet.

Bør trække anbefaling tilbage

På Christiansborgs gange bliver kritikken taget mere alvorligt. Integrationsordfører for Radikale Venstre, Kathrine Olldag, er således overrasket over, at kommissionens anbefalinger ikke bygger på et bedre empirisk grundlag, end hvad tilfældet har vist sig at være.

Det er jo blevet sagt offentligt og på direkte tv, så det stolede jeg da på. Kommissionen bør helt klart trække anbefalingen tilbage. Der er jo intet empirisk grundlag, udtaler Kathrine Olldag til Skolemonitor.

Hendes kollega, integrationsordfører i Venstre Mads Fuglede, var ligeledes af det indtryk, at kommissionens anbefaling byggede mere end blot en enkelt skolebesøg og nul snakke med skoleledere. Han understreger, at når man kommer ud med en så kontroversiel anbefaling, så bliver man nød til at have sit empiriske grundlag i orden.

Det var da mit klare indtryk, at de har talt med flere skoleledere, især efter at det blev understreget i Deadline. Så det gør mig da overrasket og forundret, at de kun har besøgt en grundskole, siger Mads Fuglede.

Læs også: Borgmestre går mod partitoppen: intet tørklædeforbud på vores skoler

Derfor ærgrer det ham også, at der nu er taget hul på en “så vigtig og øm debat”, uden at problemet har været undersøgt nærmere. For selvom han retter kritik af kommissionens arbejdsgang i forbindelse med anbefalingerne, anser han deres arbejde for vigtigt.

Men kommissionen skal selvfølgelig have mere viden, før den anbefaler den slags, afslutter han.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline