Integration Nyheder

Kommuner savner strategi for mulig ny flygtningestrøm

De store kommuner løfter det tungeste læs, når flygtningestrømme kommer til Danmark. Nu er pladsen opbrugt, og andre kommuner må tage ansvar, lyder det.

Som vi tidligere har kunnet berette, betyder vinterens komme en mulig ny flygtningestrøm fra Ukraine, idet de russiske angreb den seneste tid har været målrettet civil ukrainsk infrastruktur, hvilket har ført til gentagende strømsvigt og generel energikrise flere steder i det krigshærgede land.

Røde Kors estimerede allerede i sidste uge, at de kommende minusgrader og problemer med at opvarme huse kan føre til en intern flygtningestrøm i Ukraine på op imod halvanden million mennesker.

Læs også: Forventer halvanden million flere ukrainske flygtninge

Skulle disse flygtningestrømme betyde, at der kommer flere ukrainske flygtninge til Danmark, så skal de fordeles på en anderledes måde, end de hidtil har været. Det mener i hvert fald en række af landets største kommuner, der efterlyser en ny strategi for håndteringen og indkvarteringen af en mulig ny flygtningestrøm.

Jeg mener, at staten skal ændre på deres fordelingsnøgle. At man skal kigge på, hvor der er kommuner i landet med tomme huse, hvor man kan indkvartere folk, og så fordeler man efter det i stedet for at fordele efter kommunernes størrelse, udtaler beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Jens-Kristian Lütken (V) til DR.

Den fordelingsnøgle, han hentyder til, er det redskab, der indtil nu har været brugt, når ukrainske flygtninge skulle spredes ud på landets i alt 98 kommuner. Fordelingen ser på, hvor mange indbyggere hver kommune har, hvorefter de bliver tildelt en passende mængde flygtninge, således at store kommuner modtager flere flygtninge end små kommuner. Der tages desuden højde for antallet af flygtninge, der allerede bor i kommunen.

Kommer til at bo på hoteller

Problemer er blot, at flere af de store kommuner ikke har ledige boliger til flere flygtninge. Det sås allerede ved de første flygtningestrømme som følge af krigen i Ukraine i foråret, hvor det i blandt andet København blev nødvendigt, endda i længere periode, at tage hoteller i brug, for at huse flygtningene.

Hvis der kommer en ny bølge af fordrevne fra Ukraine, så vil de i første omgang komme på hotelværelser, slår Jens-Kristian Lütken fast.

Han mener i stedet, at staten ført og fremmest må kigge indad og stille egne bygninger til rådighed for at komme boligmanglen til livs. Og det er han ikke ene om at synes.

I Aarhus Kommune er man lige nu underlagt regler om, at anviste ukrainere skal kunne modtages og indkvarteres med kun fire dages varsel. Noget, Aarhus’ borgmester, socialdemokraten Jacob Bundsgaard, finder mere end svært for kommunen at leve op til.

Staten er nødt til at stille de bygninger, den har, til rådighed. Det samme med regionerne. Og så skal man sørge for, at de flygtninge, der kommer, først kommer ud i kommunerne, når vi er klar til at gribe dem, forklarer borgmesteren og understreger, at snart sagt alle slags boliger er blevet taget i brug.

Vi ville godt kunne tage nogle stykker, men det er ikke hundredvis, siger Jacob Bundsgaard.

Han påpeger desuden, at en større portion nye flygtninge vil betyde, at Aarhus Kommune bliver nødsaget til at placere dem i udsatte boligområder, som eksempelvis Gellerupparken, hvilket man allerhelst så undgået.

Vi vil gerne undgå det for ikke at øge de sociale problemer, der naturligvis kommer, når man flytter nogle mennesker, der ikke kan sproget, og i nogle tilfælde har nogle traumer, ind i nogle belastede områder. Sådan får de ikke den bedste start på tilværelsen i Danmark, understreger Jacob Bundsgaard.

Andre må tage ansvar

Den kommune, der har modtaget fjerdeflest flygtninge, til trods for langt fra at være landets fjerdestørste by målt på indbyggertal, er Viborg Kommune, der tidligere i år frivilligt modtog flere flygtninge, end byen var blevet pålagt gennem fordelingsnøglen.

Desværre betød de gode intentioner ikke, at den økonomiske støtte til husning er fulgt med, hvorfor borgmester Ulrik Wilbek (V) nu efterlyser, at andre kommuner tager ansvar.

Vi mener, at andre kommuner nu må træde til og tage deres del af ukrainske flygtninge. Hvis Viborg Kommune bliver pålagt at tage flere, så gør vi selvfølgelig det, men det betyder, at vi så må ud og finde alternative boliger for at få plads. Og det koster mange penge, udtaler Ulrik Wilbek.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Udlændinge- og integrationsministeriet, men de er i skrivende stund ikke vendt tilbage henvendelsen.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline