Integration Nyheder

Kritiserer forslag om nyttejob: Der vil være borgere, som ikke længere kan betale for busbilletten til deres traumebehandling

Fokus skal i stedet rettes mod individuelle indsatser, opkvalificeringer og sprogundervisning, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening.

Regeringens forslag om, at langtidsledige, særligt kvinder med ikke-vestlig baggrund, skal i 37-timers nyttejob for at være berettiget til kontanthjælp, har mødt kritik fra flere sider.

Seneste skud på kritikstammen er en organisation, der til dagligt kommer helt tæt på de personer, som bliver direkte berørt i dagligdagen, hvis forslaget godkendes og gøres til lov, nemlig Dansk Socialrådgiverforening.

Her er man stærkt skeptiske over for regeringens forslag om at sænke de sociale ydelser for op imod 14.000 mennesker samt indføre 37-timers arbejdspligt. I stedet mener foreningen, at man bør fokusere mere på individuelle indsatser og opkvalificering af borgerne.

Vi mener grundlæggende, at integrationen skal forbedres, og at de her borgere skal hjælpes tættere på arbejdsmarkedet. Men endnu lavere ydelser og et enstrenget fokus på nyttejob er ikke den rigtige vej. Vi skal i højere grad tænke uddannelse, opkvalificering, sprogundervisning og borgernes helbred ind i indsatserne. Det er den slags, der kan rykke borgerne tættere på arbejdsmarkedet og ordinær beskæftigelse, udtaler forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening, Signe Færch i en pressemeddelelse.

Læs også: Forslag om arbejdspligt rammer ved siden af skiven: Nytteløst og symbolpolitik

Hun peger på, at man skal give socialrådgiverne tid og rum til at sammensætte de bedste indsatser for borgerne. Indsatser, der giver mening for den enkelte, frem for at bruge tiden på at opfinde nyttejob, som på den lange bane vil blive på bekostning af tiltag, der styrker borgerne.

Regeringen vil sænke ydelserne for tusindvis af mennesker. Der vil være borgere, som ikke længere kan betale for busbilletten til deres traumebehandling, mens andre ikke længere kan betale for deres medicin. Som socialrådgivere ved vi, at det bliver sværere at arbejde med borgernes udfordringer, når de ikke har råd til de mest basale fornødenheder, forklarer Signe Færch videre.

Hun fremhæver herefter et par kommuner, der med succes at løst problematikken omkring de langtidsledige ikke-vestlige kvinder. Ifølge Signe Færch har Herning Kommune fundet en formel, der virker. Her opkvalificerer man kvinderne til SOSU-faget sideløbende med, at de arbejder for kommunen fra dag ét. under forløbet forbedres kvinderne både fagligt, sprogligt og samfundsmæssigt, så de blive rklar til at tage SOSU-uddannelsen. Forløbet inkluderer en sikret praktik og efterfølgende ansættelse.

Læs også: Ikke-vestlige kvinder er ikke ledige af dovenskab eller ugidelighed, men grundet traumer

Også i Nyborg Kommune har man fundet en løsning, idet et tæt samarbejde mellem jobcentret og de mange hoteller og konferencesteder i byen sikre, at virksomhederne ansætter borgerne i praktikforløb, samtidig med at jobcentret stiller uddannelser og kurser til rådighed indenfor eksempelvis rengøring og hygiejne sideløbende med sprogundervisning. Efter praktikperioden ansætters borgerne med løn med et tiltagende ugentligt timeantal.

Ifølge regeringsforslaget vil gruppen af borger, som fremover vil være omfattet af beskæftigelseskravet, øges, da det står til også at skulle gælde alle indrejste borgere – det vil sige inklusive borgere, der er indrejst før 2008. De har indtil nu været undtaget kravet.

I runde tal vil de betyde, at omkring 14.000 fuldtidspersoner, der i dag er på kontanthjælp, fremover vil overgå til den markant lavere SHO-ydelse, hvilket svarer til næsten en halvering af deres månedlige ydelser.

Related Posts

Kan løse racismeproblem på få måneder

Marco Guldmann

Taliban anklaget for at begå forbrydelser mod menneskeheden i ny rapport

Lasse Grenvald

EU-landenes fælles indsats mod migrantstrømme har lidt skibbrud: Nu truer parlamentsvalget

Lasse Grenvald

Tager imod rekordmange migranter

Marco Guldmann

Anonymiserede jobansøgninger skal være med til at gøre op med etnisk diskrimination

Marco Guldmann

Nu træder EU-udvalg til: Få så den dreng hjem

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline