Onsdag den 15. marts var det for første gang FN’s Internationale Dag for Kamp mod Islamofobi. “En antiblasfemi-dag sneget ind af bagdøren”, lyder kritikken.
Der er muligvis ikke mange, der lagde mærke til det, men i går, onsdag den 15. marts, var faktisk en særlig dag og den første af sin slags. Det var nemlig for første gang i historien FN’s Internationale Dag for Kamp mod Islamofobi, efter at FN’s generalforsamling sidste år vedtog en årlig markering af modstanden mod islamofobi.
Forslaget til oprettelsen af en sådan mærkedag, der er tænkt som et bud på, hvordan man kan vise, at menneskerettigheder og islam sagtens kan sameksistere, blev sidste år fremlagt af Pakistan på vegne af organisationen ‘Organization of Islamic Cooperation’ (OIC), der er en sammenslutning af 56 islamiske lande heriblandt Iran, Saudi-Arabien og netop Pakistan.
Flere lande, heriblandt Indien og Frankrig, ytrede forud for vedtagelsen sidste år forbehold mod forslaget, der dog endte med at blive enstemmigt vedtaget i FN.
Læs også: “Jeg ved ikke, om de kommer til at gå på motorvejene. Men de kommer”
Herhjemme har en af de mest kritiske røster været Christian Marcussen, der udover at være skribent på Berlingske også er medlem af Det Nationale Integrationsråd. Han frygter, at mærkedagen kommer til at kollidere med ytringsfriheden.
Jeg har selvfølgelig ikke noget imod at være imod had. Jeg har et problem specifikt med den her dag, fordi islamofobi er et begreb, som blandt andet bruges til at stække ytringsfriheden, udtaler Christian Marcussen til det borgerlige medie Kontrast og uddyber:
Problemet med det er, at begrebet islamofobi ikke har nogen klar definition. Men vi ved, at OIC blandt andet betragter hån og latterliggørelse af islam som en form for islamofobi. På den måde er det lykkedes dem at få sneget en slags anti-blasfemidag ind af bagdøren.
De gode intentioner til trods mener Christian Marcussen derfor, at “fejringen” af den 15. marts er et nederlag for ytringsfriheden. Han håber dog, at dagen i fremtiden vil mane til moddebat og refleksion, som han påpeger, det er blevet tilfældet med eksempelvis Kvindernes Internationale Kampdag, der blandt andet har fået sat ligestilling i bred forstand på dagsordenen.