Integration Nyheder

Menneskerettighedsdomstol standser britisk asylfly mod Rwanda

Et fly, der tirsdag skulle have fragtet den første gruppe asylansøgere fra England til Rwanda, er blevet standset af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, før det kom på vingerne.

Det har været længe undervejs, men i går tirsdag skulle det så endelig ske: Et fly med britiske asylansøgere skulle lette med kurs mod Rwanda, hvor briterne i lighed med Danmark har indgået aftale om et modtagecenter for asylansøgere.

Flyet lettede bare aldrig.

Hvad der startede som en afgang med 37 asylansøgere ombord blev i løbet af tirsdagen til færre og færre, indtil man sent i går aftes måtte opgive at få flyvet på vingerne efter en række juridiske indsigelser fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det skriver flere engelske medier samt nyhedsbureuet Reuters.

Regering vil ikke lade sig afskrække

Af flyet mod Rwanda endte med at forblive på landingsbanen skete som en konsekvens af den massive kritik, planen om et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda har mødt. Flere NGO’er med kendskab til det afrikanske land har advaret mod forholdene i det østafrikanske land, og i sidste øjeblik førte en række juridiske indisgelser fra Den Europiske Menneskerettighedsdomstol så til, at antallet af asylansgøere ombord på flyet hele tiden skrumpede på grund af frygt for inhuman og nedværigende behandling i modtagelandet.

Ifølge redaktør på mediet ITV News Paul Brand var der således blot fire af de oprindelige 37 asylansøgere tilbage på flyet lidt før klokken 23 i går aftes – resten var blevet taget af flyet i takt med, at indsigelserne ulovliggjorde rejsen for et stigende antal af passagererne på flyet.

Læs også: Q&A om regeringens Rwanda-projekt

Tirsdagens hændelser vil dog ikke stoppe projektet med at sende asylansgøere til Rwanda. Det forklarer den britiske indenrigsminister Priti Patel overfor Reuters:

Jeg har altid sagt, at den her politik ikke ville blive nem at få gennemført, og jeg er skuffet over, at juridiske indsigelser og sidsteøjeblikskrav har betydet, at dagens fly ikke kunne tage afsted. Det er meget overraskende, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har grebet ind på trods af, at vi gentagne gange tidligere har været succesfulde ved vores nationale domstole, udtaler Priti Patel.

Overfor Sky News tilføjer hun desuden, at man fra den britiske regerings side ikke vil lade sig afskrække af tirsdagens beslutning, men fortsat vil gøre det, man mener er det rigtige for at beskytte sine grænser, og at mange af de asylansøgere, som blev taget af flyet tirsdag, vil være om bord på den næste afgang, der kommer til at afgå mod Rwanda.

Ideen med at sende asylansøgere til Rwanda skal ifølge den britiske regering sætte en stopper for menneskesmuglere, som hjælper flygtninge over Den Engelske Kanal. En tur, som ikke blot er ulovlig, men også livsfarlig.

Danmark har lignende planer

Hele sagen om det aflyste fly følges formegentlig med stor interesse inde fra Christiansborg. Danmark har nemlig som nævnt ligeledes indgået en aftale med Rwanda om et modtagecenter for danske asylansøgere – noget der også herhjemme er blevet mødt af massiv kritik fra både ind- og udland.

Læs også: Få måneder inden forhandlingerne om en asylaftale med Rwanda, udviste Danmark bekymring over tortur og mishandlinger

Noget af kritiken kom blandt andet fra Danmarks ambassadør i Genéve, Morten Jespersen, der på et FN-møde i starten af maj måned i år udtrykte stor bekymring omkring forholdene i Rwanda:

Vi er fortsat bekymrede over anklagerne om vilkårlige tilbageholdelser, tortur og mishandling i tilbageholdelsescentre og militærfaciliteter, lød det dengang fra Morten Jespersen.

Senest kunne vi her på siden berette om en stor international bekymring for forholdene i Rwanda – bekymringer, der opstod på baggrund af en rapport udarbejdet af FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder fra januar sidste år. I rapporten anklages Rwanda for uofficielle fængslinger og tortur mod indsatte i forbindelse med tilståelsessager.

I det land, al polymikken handler om, er tiltroen til at man kan løfte opgaven dog stor. En talskvinde for regeringen i Rwanda Yolanda Makolo udtalte således på et pressemøde forleden, at “folk kan mene om det her program, hvad de vil. Men vi gør det her af de rigtige grunde. Rwanda vil gøre, hvad man kan, for at hjælpe asylsansøgerne”.

Hvorvidt de danske planer om at sende asylansøgere til Afrika lider samme skæbne, som det første britiske forsøg gjorde, vil fremtiden vise. Sikkert virker det dog, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol holder nøje øje med hvem og i hvilke sager, der påtænkes at skulle på et fly sydpå.

Related Posts

Beslutningsforslag: Forbyd stormoskéer i Danmark

Lasse Grenvald

Endnu en grotesk sag: Ramesh udvist, fordi han tjener for meget

Lasse Grenvald

Lagde du mærke til det? I går var det særlig mærkedag for første gang nogensinde

Lasse Grenvald

Ny rapport om situationen i Iran: Børn ned til 12 år bliver udsat for tæsk, voldtægt og elektrisk stød

Marco Guldmann

“Jeg ved ikke, om de kommer til at gå på motorvejene. Men de kommer”

Lasse Grenvald

EU-kommissær med klar afvisning af Rwanda-model

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline