Integration Nyheder

Mette Frederiksen besøger Egypten for at snakke flygtningestrømme

Danmarks statsminister er i disse dage på statsbesøg i det nordafrikanske land for at drøfte fremtiden og de afrikanske flygtningestrømme mod Europa.

Når Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) i disse dage er på officielt besøg i det nordafrikanske land Egypten, så er det blandt andet med henblik på at diskutere problemerne med de store flygtningestrømme fra Nordafrika mod Europa. TV 2’s korrespondent Lotte Mejlhede forklarer, at Afrika i øjeblikket har et par “klemmer”, man ønsker at få løst med Europa. En af disse er netop flygtningestrømmene.

Hvis for eksempel Egypten skal hjælpe med at bremse strømmen af flygtninge, så skal de have en ordentlig betaling. De kan jo se, hvor enorme beløb EU har betalt Tyrkiet for at gøre det samme, forklarer Lotte Mejlhede til TV 2.

Læs også: Nu vil Italien og EU åbne lovlige migrantruter over Middelhavet

Frederiksen mødte i går både premierministeren, storimamen og præsidenten, og selvom hun til en række medier har udtalt, at hun ikke regner med at tage derfra med konkrete resultater, så er besøget ifølge udenrigsministeriet et vigtigt skridt i den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, den daværende socialdemokratiske regering præsenterede i januar sidste år.

Vi vil opbygge et langt tættere bånd til Nordafrika – både bilateralt og gennem EU. Et samarbejde, der står mål med, hvor vigtige de nordafrikanske lande er for danske interesser, lød det blandet andet i strategiteksten.

En af disse lande er altså Egypten, hvorfra en stor del af afrikanske flygtninge tager afsted på den farefulde rejse over Middelhavet i håbet om et nyt og bedre liv i Europa. Måske netop derfor giver det mening, at migration flere gange er blevet fremhævet af Mette Frederiksen som noget, der står højt på dagsordenen under statsbesøget.

Alligevel finder seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, Helle Malmvig, det opsigtsvækkende, at der i samme åndedrag ikke nævnes menneskerettigheder med et eneste ord.

Når vi i dag ser Mette Frederiksen forklare, hvad hun skal tale med egypterne om, så er demokrati og menneskerettigheder slet ikke på dagsordenen, udtaler Helle Malmvig til DR.

I stedet er det det gode forhold Europa og Nordafrika imellem, der skal plejes. Det er nemlig ifølge den danske statsminister den bekymrende udvikling i verden, der er årsagen til besøget.

 Jeg er i Egypten, fordi jeg har en grundlæggende bekymring for, at Europa risikerer at blive isoleret i en ny verden, hvis ikke vi meget hurtigt evner at række ud til nye og flere samarbejdspartnere og få opbygget nogle stærkere alliancer, udtaler Mette Frederiksen fra Kairo.

Læs også: Vil hæve straffen for menneskesmuglere

Frygten for isolation fra fremtidig samabejder med lande som Egypten skal ses i lyset af især Ruslands og Kinas store engagement i flere afrikanske lande. Et engagement, der risikere at at føre til øget kulturel og statsfilosofisk indflydelse fra de to stormagter på bekostning af vestlige landes ditto.

På hele det afrikanske kontinent og sådan set også i Sydamerika er både Rusland og Kina meget aktivt til stede. For russisk vedkomne også aggressivt nogle steder med misinformation, fake news og påvirkningskampagner. Men også med investeringer, samhandel og relationsarbejde, forklarer Mette Frederiksen.

Det øgede samarbejde med de afrikanske lande kommer dog med en pris, påpeger Helle Malmvig.

Man kan have sværere ved at stille sig op på den internationale scene og tale om demokrati og menneskerettigheder, når man med den anden hånd har taget det ud af ligningen, understreger seniorforskeren.

Udover migration og krigen i Ukraine skal den grønne omstilling ligeledes diskuteres på statsbesøget, som efter planen ender i morgen onsdag.

Related Posts

Minister indkalder til iværksætterforhandlinger: Tredje gang skal være lykkens gang

Lasse Grenvald

Ny streamingtjeneste er kræs for gyserfans

Lasse Grenvald

Mød fremtidens iværksættere ved Danish Entrepreneurship Festival

Marco Guldmann

App hjælper dig med at spare penge på julegaverne!

Marco Guldmann

Efter flere “episoder” får Kærshovedgård nu ny leder

Lasse Grenvald

Udsat for racisme efter diskussion med Messi

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline