Partistifteren holder fast i, at hun ikke vil ende som levebrødspolitiker og genopstiller ikke til næste valg. Samtidig trækker hun sig som formand, men nægter at pege på sin efterfølger.
Som om der de seneste dage ikke har været nok skriverier om Nye Borgerlige, så smed partistifter og formand Pernille Vermund ekstra ved på journalisternes bål, da hun i går tirsdag offentliggjorde, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg og samtidig trækker sig som formand for partiet.
Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor Nye Borgerliges folketingsmedlem og nyvalgt formand for Indfødsretsudvalget Mikkel Bjørn har været en tur i mediemøllen efter udtalelser om, at han var villig til at diskriminere ansøgere om statsborgerskab på baggrund af deres nationalitet.
Udtalelser, der faldt flere ordførere blandt folketingets partier for brystet og afstedkom en løftet pegefinger fra Institut for Menneskerettigheder, der mente, at diskrimination af denne slags ikke blot var et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention men samtidig var på kant med Grundloven.
Læs også: Advarer NB-politiker: Diskrimination kan være i strid med Grundloven
Det er dog ikke på grund af de seneste kontroversielle udtalelser fra en Nye Borgerlige-politiker, der er grunden til, at Pernille Vermund nu vælger at træde tilbage som formand. Det kom frem i et blogindlæg på partiets hjemmeside.
Jeg har meddelt vores medlemmer, vores folketingsgruppe og vores dygtige ansatte, at dette bliver min sidste periode i Folketinget – og at jeg allerede nu vil anbefale Nye Borgerliges medlemmer at vælge den formand, der skal føre partiet videre frem i den valgperiode, der nu for alvor går i gang, skriver Pernille Vermund.
Hun gør det samtidig klart, at beslutningen har været længe undervejs, idét hun holder fast i ønsket om ikke at gro fast på en af Christiansborgs stole, men i stedet vende tilbage til det arkitektfag, hun er uddannet indenfor og tidligere har arbejdet med.
Kan blive en kort valgperioden
At hun samtidig træder tilbage som formand for partiet skal sikre, at partiet har god ro og tid til at finde den rigtige til at tage over. Selv vil hun ikke blande sig i udnævnelsen af sin efterfølger ved at anbefale nogen. Det fortalte hun til den samlede presse i Christiansborgs vandrehal.
Jeg anbefaler ikke nogen. Alle medlemmer af Nye Borgerlige kan stille op. Jeg aner ikke, hvem der har lyst til og mod på at stille op.
På Ekstra Bladets opfølgende spørgsmål om, hvorvidt hun ikke har ført sine vælgere bag lyset, ved at træde tilbage som formand så kort tid efter, hun er blevet valgt ind for en ny fireårig periode, afviser hun, at der er tale om vælgerbedrag.
Jo, hvis jeg havde forladt Folketinget, havde det været fair at kalde det vælgerbedrag. Men jeg forlader ikke Folketinget. Jeg sidder her stadig og kommer til at arbejde for de mange tusinde, der har stemt på mig, forklarer Pernille Vermund og tilføjer, at det jo heller ikke er sikkert, der kommer til at gå fulde fire år, inden der kommer valg igen:
Jeg går ikke endnu, men sidder perioden ud. Det kan blive en kort periode, fordi vi har den mærkelige situation, at Jakob Ellemann har gjort Mette Frederiksen til statsminisiter. Så det kan jo godt være, det ikke holder længe.
Pernille Vermund stiftede Nye Borgerlige for syv år siden, og partiet blev første gang valgt ind i Folketinget ved valget i 2019. Her fik partiet 2,4 procent af stemmerne, hvilket på daværende tidspunkt udmøntede sig i fire mandater. Folketingsgruppen voksede med yderligere to mandater ved det seneste valg i november sidste år, hvor Nye Borgerlige fik 3,7 procent af alle afgivne stemmer.
Personligt fik Pernille Vermund 15.375 stemmer i Sydjyllands Storkreds.