Integration Nyheder

Ni måneder efter krigens start er halvdelen af de ukrainske flygtningene i arbejde

Mere end halvdelen af de jobparate ukrainske flygtninge i Danmark er i dag i arbejde. Potentialet er dog til mere, mener ekspert.

Da russiske styrker krydsede den ukrainske grænsen for ni måneder siden, sendte det samtidig millioner af ukrainere på flygt. Over 30.000 af dem kom til Danmark, hvor der blev hasteindført en særlov for hurtigt at få ukrainerne integreret og i arbejde.

Den målrettede indsats har medført, at over 28.000 har fået ophold efter særloven, og 6159 af dem er i dag i job, hvilket svarer til 54 procent af de jobparate ukrainere.

Og det tal er flot, mener Frederik Thuesen, der er arbejdsmarkedsforsker ved det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE.

Det er faktisk ganske udmærket gået. Man skal tænke på, at for ni måneder siden var der ingen af de her mennesker, der forestillede sig, at de skulle flygte til Danmark og søge ind på det danske arbejdsmarked, udtaler Frederik Thuesen til TV 2.

Ifølge ham er det vigtigt at huske på, at mange af de flygtninge, der kom hertil, havde såvel fysiske som psykiske mén efter krigen og var derfor ikke klar til at gå direkte ind på det danske arbejdsmarked. Andre har været påvirkede af historier om slægtninge og venner, der var faldet for de russiske kugler.

Der er ikke nogen tvivl om, at der kom en del mennesker, som både havde nogle helbredsproblemer i forvejen, og nogle, der kan være ramt af ptsd,

Sprogkundskaber er vejen frem

Det er Frederik Thuesens klare overbevisning, at der er potentiale for, at de resterende godt 6000 jobparate ukrainere også kan komme i job, da han finder dem “rigtig motiverede” for at forsøge sig selv og deres familie.

Vi ser med andre flygtningegrupper, at der er en gradvist stigende beskæftigelse over tid, men det tager ofte otte-ti år. Men det kan måske gå hurtigere for ukrainerne, siger han.

Han fremhæver blandt andet sprogkundskaber som særligt vigtige for at kunne slå igennem i danske virksomheder

Yuliia Ustymenko er en af de ukrainske flygtninge, der er i job. Siden juli har hun arbejder på Hotel Koldingfjord som rengøringsassistent – en mulighed, hun er meget taknemmelig for at have fået.

Der er mange danskere, der hjælper, hjælper, hjælper og hjælper mig og min familie. Tusind tak! Det er virkelig dejligt, at jeg nu har et job. Jeg har været glad de her fire måneder, fordi jeg har uafhængighed og ikke lever under en besættelse, fortæller hun, da TV 2 besøger hende.

Hun regner med, at familien rejser hjem til Ukraine, når krigen på et tidspunkt er slut. Indtil da håber hun at kunne blive ved med at arbejde og nyde den danske gæstfrihed.

Min mand arbejder også nu, og min datter arbejder. Jeg tror, at hvis vi vil, så bliver vi her i landet, afslutter hun.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline