Integration Nyheder

Nu vil Italien og EU åbne lovlige migrantruter over Middelhavet

Italiens regering har indset, at hårdere straffe ikke hjælper i kampen mod migrantstrømmene over Middelhavet. Nu vil man se på et lovligt alternativ.

Så sent som i fredags kunne vi her på medier berette om den italienske premierminister Giorgia Meloni, der havde i sinde at bekæmpe det store antal illegale flygtninge, der kommer til Italien via båd over Middelhavet, med hårdere straffe til blandt andet menneskesmuglerne.

En konstruktiv dialog med EU-kommissionen har dog ændret hendes holdning til det ømtålelige emne en smule henover weekenden, hvor Meloni virker til at have indset, at længere straffe og mere kontrol ikke er nok til at standse de mange farefulde sejladser over Middelhavet.

Læs også: Vil hæve straffen for menneskesmuglere

Giorgia Meloni gik ellers sidste år til valg på en langt strammere kurs over for illegale bådflygtninge og bedre kontrol med Italiens sydlige grænse. En række forfærdelige episoder med kæntrede både og talrige druknede migranter har dog rystet den italienske folkestemning og fået Meloni på andre tanker. For 2 uger siden mistede 78 migranter livet ved et forlis ud for Calabrien i Syditalien, mens endnu en båd forsvandt natten til lørdag. Her frygter ngo’en Alarm Phone, at man inden længe vil finde op de 47 passagerer druknede.

Disse episoder, der nærmest har udløst landesorg med flere mindehøjtideligheder og kors lavet ud af vragrester på strandene, har nu været med til at skubbe den italienske regering i en anden retning, startende med et underskrevet dekret om at udstede et antal arbejdsvisa til borgere fra de lande, ”der samarbejder med Italien”.

Pilotprojekt fra Nordafrika

Ideen stammer fra et forsøgsprojekt i Nordafrika, hvor man finder egnede arbejdstagere i Europa og derefter tilbyder arbejderne lovlig og sikker rejse til deres nye job inden for EU’s grænser. Det forklarer ph.d.-studerende med fokus på migration ved Dansk Institut for International Studier, Ahlam Chemlali til TV 2.

Ved at åbne op for sikre og lovlige muligheder vil man også reducere den risikofyldte, irregulære migration og de konsekvenser, det har

Siden 2015 har EU støttet en række ngo’er med et forsøg, hvor 500-1000 asylansøgere lovligt blev hentet til Italien og Frankrig i stil med FN’s kvoteflygtningesystem. Og det er dette forsøg, der skal udvides, hvis det står til såvel Italiens premierminister Giorgia Meloni såvel som EU-kommissionsformand Ursula van der Leyen. Fremover skal det ikke blot være asylansøgere, der søger arbejde, men også folk, der søger beskyttelse, som skal have mulighed for at komme både lovligt og sikkert til EU.

Står det til ikke bare Giorgia Meloni, men også EU-kommissionsformanden, Ursula von der Leyen, skal det system udbygges, så ikke bare folk, der søger arbejde, men også dem, der søger beskyttelse, kan komme sikkert og lovligt til EU.

Planen er, at man ved et EU-møde i maj skal forsætte diskussionen om, hvordan EU kan støtte Italien i arbejdet med at etablere disse lovlige veje ind i Europa.

Trods Italiens forsøg på at sætte en stopper for den illegale migranttilstrømning, har tallene for nyankomne asylansøgere til Italien i år sat nye rekorder. indtil videre er der i 2023 ankommet 17.000 migranter til Italien, hvor sidste uge alene stod for de 4000. Til sammenligning var der i samme periode sidste år kun tale om 6000 nytilkomne i alt.

Related Posts

Den ukrainske særlov forlænges til 2025

Lasse Grenvald

Katastrofen i Libyen bliver større dag for dag

Marco Guldmann

Udvisningstruede søskende får opbakning fra endnu en folketingspolitiker

Lasse Grenvald

Indvier danskstøttede faciliteter for udsatte flygtninge i Rwanda

Marco Guldmann

Beskæftigelse kan være med til at forebygge negativ social kontrol

Marco Guldmann

Søskendepar studerer til arkitekt og læge: Nu kan de udsendes til Syrien, fordi de ikke er i arbejde

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline