Nyheder

Ny FN-rapport fremlægger ’solide beviser’ for, at Rwanda støtter gruppe, der begår omfattende brud på menneskerettighederne.

Regimet i Rwanda kritiseres i ny FN-rapport for at yde hjælp til den berygtede militsgruppe M23, der huserer i Den demokratiske Republik Congo.

I september, sidste år, udførte Danmark en såkaldt hensigtserklæring med Rwanda om et fremtidigt samarbejde omkring flygtninge og asylansøgere. Erklæringen blev indgået i forbindelse med, at den daværende (og nuværende) udlændinge og integrationsminister Kaare Dybvad Bek og daværende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen besøgte Rwanda. I den forbindelse havde Kaare Dybvad Bek følgende bemærkning:

Vi skal sikre, at flygtninge kommer til Europa ud fra humanitære hensyn som eksempelvis FN’s kvoteflygtningesystem og ikke ud fra, hvem der kan betale en menneskesmugler og tage den farlige rejse over Middelhavet.

Støtter berygtet militsgruppe

En ny rapport fra FN viser, at der er stærke beviser for, at Rwanda støtter oprørsmilitsen gruppen M23, der er kendt for en yderst grov form for krigsførelse, og hvor man skal kigge langt efter menneskerettigheder, når gruppen voldtager, torturerer og angriber civile i det krigshærgede land Den demokratiske Republik Congo.

Det er derfor ikke et særligt godt signal Danmark sender, når de arbejder sammen med et land, der bidrager til så klare og grove overgreb på menneskerettighederne. Hos Amnesty International, finder man det derfor også ”dybt problematisk”. Det fortæller chef for politik og dokumentation i Amnesty, Martin Lemberg-Pedersen til Ekstra Bladet:

Regimet i Rwanda bruger Danmarks diplomatiske støtte, som rygdækning for den øgede aktivitet og støtte med blandt andet våben og soldater til den dybt problematiske paramilitære gruppe M23, der opererer i nabolandet Congo.

I rapporten fra FN har man også fundet beviser for, at RDF (Rwandas Defence Force), har været en del af angreb, som er udført i samarbejde med M23 i Den demokratiske Republik Congo.

Det er ekstremt bekymrende. Vi har tidligere hørt om støtten, og regeringen er tidligere blevet advaret. Men det her er håndfaste beviser for en meget omfattende støtte til M23. vi frygter, at den nye offensiv kan få konflikten til at sprede sig i området, så det bliver en endnu større krig, fortæller Marin Lemberg-Pedersen.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline