Bryderen Turpal Bisultanov kan nu stille op for Danmark ved De Olympiske Lege, da han langt om længe har fået dansk statsborgerskab.
Selvom han har været vant til hårde kampe for krop og sind, rangerer han sin seneste sejr på højde med både EM- og VM-medaljer. Kampen for at opnå dansk statsborgerskab har varet i 15 år, hvorfor det var en tydeligt lettet Turpal Bisultanov, der tidligere på ugen kunne trykke Nykøbing Falsters borgmester i hånden som tegn på bryderens nye status som “officielt dansk”.
Det er ubeskriveligt. Min familie og forældre har ønsket, at vi en dag fik dansk pas, og nu er jeg den første, fortæller Turpal Bisaltunov til TV 2 og uddyber, hvor lang og sej en kamp, det reelt har været:
Det er næsten lige så stort som at vinde en EM- eller VM-medalje, for det har været en lang proces. Det har taget mange timer sammen med en masse mennesker, der har hjulpet mig igennem det.
Især den famøse indfødsretsprøve krævede en del forberedelse, hvilket ikke altid var lige let foreneligt med tilværelsen som professionel idrætsudøver.
Når vi var på træningslejr, så skulle jeg forberede mig på prøven, så jeg øvede mig med dem, der rejste med mig. Det var ikke altid det sjoveste, for samtidig var jeg måske på vej ned i vægt og havde måske ikke spist og drukket i flere dage. Det var ikke det sjoveste at lave de test, uddyber Turpal Bisultanov.
Lang behandlingstid ville have kostet OL
Det manglende danske pas har tidligere betydet lange ventetider ved paskontroller rundt omkring i verden i forbindelse med stævner og turneringer. Enkelte gange blev han endda nægtet indrejse.
Når vi rejste til ikke-EU-lande har jeg måske ikke fået visum. Sidste år var der en World Cup i Baku, hvor jeg ikke kunne komme med, fordi jeg ikke havde det danske pas, udtaler Turpal Bisultanov og tilføjer:
Når vi har rejst med holdet, så kunne de andre bare scanne deres pas, mens jeg skulle igennem den lange kø. Sådan nogle bump på vejen, slipper jeg for nu.
At den grund kommer det danske statsborgerskab til at gøre tilværelsen lettere for bryderen, der tilbage i 2022 både blev europamester samt vandt VM-sølv i 87 kilo-klassen – resultater, der desuden sikrede ham titlen som årets Olympiske Håb ved årets udgang.
For at få bryderen klar til OL i Paris 2024 har såvel sportschef i Dansk Brydeforbund Thor Hyllegaard, Danmarks Idrætsforbund (DIF) samt en advokat støttet op om Turpal Bisultanovs ansøgning ved blandt andet at bringe hans sag forbi Folketingets indfødsretsudvalg, så der ikke skulle gå de forventede 22 måneder, før en afgørelse faldt – for så ville OL for længst have været overstået.
Det skal her tilføjes, at en sådan procedure er en allemandsrets, hvilket har været vigtigt for DIF, så fremskyndingen af Turpals Bisaltunovs sag ikke er sket på beskostning af andres.
I stedet kan Turpal Bisultanov nu begynde at forberede sig til netop De Olympiske Lege, hvis han vel at mærke kvalificerer sig. I øjeblikket er han ved at komme tilbage fra en skulderskader der blandt andet holder ham ude af september måneds verdensmesterskab.
Jeg drømmer og tænker på OL hver eneste dag, for det er det største, man kan opnå inden for brydesporten. Det er en drengedrøm, som forhåbentlig går i opfyldelse for mig, afslutter Turpal Bisultanov.