I 2014 udstillede den svenske provo-kunstner Dan Park nogle af sine værker på Christiansborg. Ifølge FN’s komité mod racisme var det en fejl at lade Park udstille sine værker, da de opfordrede til had mod minoriteter.
Tilbage i 2014 blev Sveriges måske mest kontroversielle – og nu dømte provokunster, Dan Park, inviteret til at fremvise sine værker i Proviantgården på Christiansborg. Udstillingen indeholdt blandt andet ni kopier af værker, som Dan Park, i Sverige, var blevet dømt til at destruere og som han siden har afsonet næsten et halvt års fængsel for, fordi billederne ifølge den svenske domstol udgjorde en ”hetz mod en folkegruppe”. Et af værkerne viste den svenske politiker Momodou Jallow med en galge om halsen, mens et andet værk afbillede Jallow som slave med tilhørende tekst ”vores negerslave er flygtet”.
Udstillingen i Danmark blev dengang anmeldt til politiet for hadtale, men efter en undersøgelse af omstændighederne, vurderede anklagemyndigheden, at der ikke var belæg for at gå videre med sagen. I 2017 valgte Momodou Jallow at anmelde udstillingen til FN’s komité mod racediskrimination (CERD), og han har nu fået medhold i sin klage. Ifølge CERD, lagde den danske anklagemyndighed ikke tilstrækkelig vægt på den danske stats pligt til at bekæmpe hadtale, i deres behandling af sagen. Til SVT udtaler Momodou Jallows advokat, Niels-Erik Hansen følgende i forbindelse med afgørelsen:
Det var en krænkelse af min klient, men også af andre, som tilhører samme gruppe. Derfor har danske myndigheder pligt til at tage det op. Ellers krænker man min klient og denne gruppes menneskerettigheder, fortæller advokaten og fortsætter:
Når de svenske myndigheder så tydeligt har vist, at Parks værker var strafbart, var det en slags provokation at vise udstillingen i Danmark.
Vigtigt at sikre beskyttelsen af minoriteter
Hos Institut for Menneskerettigheder erkender man, at det er en kompliceret sag, men at man mener, at selv om der skal være brede rammer for ytringsfriheden, skal vi også beskytte minoriteter:
Forskellige samfundshensyn kolliderer i denne sag. Vi vil gerne have vide rammer for ytringsfriheden, særligt i kunsten og i den offentlige samtale. Samtidig er det vigtigt at sikre beskyttelsen af minoriteter, siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.
Først har de danske myndigheder laver en konkret afvejning af sagen, og de kom frem til, at der ikke skulle rejses tiltale. Nu har CERD, FN’s komité mod racisme, lavet en konkret afvejning og kommet til de modsatte. Sagen er ikke helt ligetil
Instituttet for Menneskerettigheder opfordrer den danske regering til at vedtage en handlingsplan mod racisme, som kan forebygge diskrimination, hadtale og hadforbrydelser.