Integration Nyheder

Organisation: Fejlagtigt at blande negative statistikker sammen med familiesammenføringsområdet

Ægteskab Uden Grænser arbejder for at få ændret reglerne for familiesammenføring for danskere med ægtefæller fra lande uden for EU: “Vi kan ikke nøjes med at appellere med logiske argumenter”.

Hvordan holder man liv i en organisation, hvis endemål synes at forsvinde længere og længere væk fra mulig realisering som årene går?

Det dilemma står Olivia Scott dagligt overfor som presseansvarlig for organisationen Ægteskab Uden Grænser (ÆUG). Organisationen ønsker ændrede regler for familiesammenføring for danskere med ægtefæller fra lande uden for EU. Men siden organisationen blev grundlagt for 24 år siden, er det gået den forkerte vej for ÆUGs mærkesager.

Vi kunne godt tænke os at få skrevet os selv og vores partnere ud af udlændingelovgivningen, selv om det er urealistisk, starter Olivia Scott i et interview med Altinget.

For selvom organisationen gør sit for at argumentere sagligt og fremlægge dokumentation, der viser, at de tilrejsende ægtefæller både er i mere i beskæftigelse samt mindre kriminelle end danskere generelt, så løber man panden mod en mur, hver gang man forsøger at komme igennem til magthaverne.

Læs også: Under Corona mistede Sean sit job – nu kan han miste sin kone og sine børn

Olivia Scott fremhæver den ideologiske frygt for islam og mellemøstlige eller afrikanske immigranter som årsagen til, at mange af Christiansborgs partier ikke ønsker flere udefrakommende til Danmark. Her har de bare misforstået noget, påpeger Olivia Scott, i og med at de blander negative statistikker sammen med familiesammenføringsområdet.

Stiftet af kendt TV-meteorolog

Som nævnt blev ÆUG grundlagt for 24 år siden, da den kendte TV-personlighed, meteorolog Henrik Voldborg, fandt de daværende regler for familiesammenføring og integration af udenlandske ægtefæller problematisk. Voldborg, der selv er gift med udlænding, så med bekymring de stramninger, der langsomt begyndte at komme.

Og så havde han på ingen måde regnet med, det ville gå så galt, som det gik, bemærker Olivia Scott.

Siden da er det nemlig ifølge Olivia Scott ikke ligefrem gået den rigtige vej. Godt nok førte den seneste revision af reglerne for ægtefællesammenføring i 2018 til, at det forkætrede tilknytningskrav blev lavet om til en række integrationskrav til ægteparret i stedet – alligevel tvivler Olivia Scott på, at reglerne for alvor bliver ændret til det bedre, før mentaliteten i samfundet ændres.

Læs også: Udvist efter for sen ansøgning: Fik aldrig tilsendt påmindelsen

Derfor giver organisationen dog ikke op, tværtimod.

Ifølge den presseansvarlige har organisationen Ægteskab Uden Grænser omkring 3000 medlemmer. Nye medlemmer kommer løbende til ligesom ældre medlemmer falder fra – nogle fordi reglerne for familiesammenføring er så umulige, at det ligefrem føre til udrejse fra Danmark eller skilsmisse.

Nogle af dem er folk, der ligesom mig selv bruger det som en form for selvterapi. For at føle at man på en eller anden måde gør noget,” fortæller Olivia Scott, der selv er gift med en amerikansk mand.

Lempelser for ét land er ingen sejr

Organisationen har for længe siden erkendt, at man bliver nød til at være offensive i sin strategiske kommunikation, da det ikke er nok et appellere med logiske argumenter – de bliver simpelthen skudt ned af politikernes muslimhad.

En måde at nå længere ind til kernen af magten er derfor at sætte ansigter og følelser på de konsekvenser, den danske udlændingepolitik har. Det kan eksempelvis være, at berørte familie gennem ÆUG opfordres til at tage kontakt til medierne og fortælle deres historie.

Samtidig er det vigtigt at bygge på fortællingen om det at være dansk og de rettigheder, det bør medføre – herunder valg at ægtefælle.

Det er strategisk, at vi fokuserer på danskere, for så kan vi også appellere til andre danskere, som måske ellers er kritiske over for indvandring, forklarer Olivia Scott, som påpeger, at med de gældende EU-regler er en tysker, som flytter til Danmark med sin australske partner i dag bedre stillet bedre end en dansker. Derfor skal politikerne råbes op.

Vi tager også fat i de partier, som vi ved, ikke vil lempe på reglerne. For eksempel Dansk Folkeparti, som fokuserer meget på det at være dansk, uddyber hun.

Noget at det vigtigste for ÆUG er at skille ægtefællesammenføring for danske statsborgere fra den øvrige debat om udlændingelovgivningen, som for eksempel indvandreres og flygtninges ret til familiesammenføring. det betyder dog ikke, at de ikke også på sigt skal have samme rettigheder, understreger Olivia Scott.

For at sige det som det er, sympatiserer vi med alles ret til kærlighed. Men vi er ikke så blåøjede, at vi tror alle deler det.

Derfor er det heller ikke nok, hvis politikerne blot tilgodeser enkelte lande i deres sammenstrikkede løsninger på familiesammenføringsproblematikken – eksempelvis hvis de lemper adgangen for ægtefæller fra for eksempel USA, hvor Olivia Scotts mand er fra, men fortsat stiller urimelige krav til ægtefæller fra Mellemøsten eller Afrika.

Så føler jeg, vi har tabt. Jeg vil ikke mene, vi har vundet noget som helst, afslutter Olivia Scott.

At der måske er håb at spore for, at organisationens arbejde bærer en smule frugt, kom sidste år, da ÆUG blev inddraget i det serviceeftersyn af udlændingeloven, som daværende integrationsminister Mathias Tesfaye igangsatte – om end eneste foreløbige resultat heraf er en tyk rapport.

Related Posts

Kan løse racismeproblem på få måneder

Marco Guldmann

Taliban anklaget for at begå forbrydelser mod menneskeheden i ny rapport

Lasse Grenvald

EU-landenes fælles indsats mod migrantstrømme har lidt skibbrud: Nu truer parlamentsvalget

Lasse Grenvald

Tager imod rekordmange migranter

Marco Guldmann

Anonymiserede jobansøgninger skal være med til at gøre op med etnisk diskrimination

Marco Guldmann

Nu træder EU-udvalg til: Få så den dreng hjem

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline