Nyheder

S-borgmestre går imod partitoppen: Vil lempe “rigide” regler for statsborgerskab

Socialdemokratiets bagland kritiserer regeringen for de stramme regler for at opnå dansk statsborgerskab. Det rammer de forkerte, lyder kritikken.

Hvis man som håbefuld aspirant til at opnå dansk statsborgerskab så frem til lempelser i processen, da en blå regering blev til en rød i 2019, så er man blevet slemt skuffet. De allerede utroligt stramme krav for at opnå dansk statsborgerskab er blevet strammet igen og igen med såvel blå som røde statsministre ved roret.

Og nu er det på tide at lempe på kravene, så flere velkvalificerede og velintegrerede borgere i Danmark kan blive legitime danske statsborgere.

Sådan lyder kritikken af regeringens stramme udlændingepolitik nu fra Socialdemokratiets eget bagland, hvor en række socialdemokratiske borgmestre fra geografisk spredte kommuner mener, at kravene er for strenge, når det kommer til muligheden for at blive dansk statsborger.

Ishøjs borgmester Merete Amdisen fører an i kritikken. Overfor Altinget udtaler hun blandt andet:

Det er blevet enormt bøvlet. Selvfølgelig skal folk ikke have et dansk pas efter bare tre måneder i landet. Men der er borgere, der har boet her hele deres liv, for hvem vi gør det virkelig vanskeligt at opnå statsborgerskab, udtaler Merete Amdisen.

Netop Ishøj kommune er den kommune i Danmark med den højeste andel af borgere over 18 år, som ikke kan stemme ved det kommende folketingsvalg.

Læs også: Hver tiende borger i Danmark kan ikke stemme ved folketingsvalget

Hvor det på landsplan er hver tiende borger, der ikke har stemmeret ved folketingsvalg, så gælder det i Ishøj for hver fjerde borger, som ikke er dansk statsborger, hvilket er et krav for at kunne afgive sin stemme ved folketingsvalg. Ved lokalvalg gælder det, at man blot skal være over 18 år gammel og have været bosat i Danmark i mindst fire år.

Går ud over integrationen

Andre socialdemokratiske borgmestre istemmer sig kritikken, blandt andre Glostrup-borgmester Kasper Damsgaard, som kritiserer, at blot en fartbøde kan være nok til, at man ikke kan opnå dansk statsborgskab.

Også Halsnæs Kommunes botgsmester Steffen Jensen synes, at reglerne er “for stramme”, mens borgmester i Egedal Kommune, Vicky Holst Rasmussen, mener, at de stramme regler går ud over integrationen.

At gøre det så svært at opnå kan være med til at ekskludere. Det er klart, forklarer hun.

Kritikken af de stramme regler for statsborgerskab vil de seks adspurgte borgmestre, som Altinget hat interviewet, dog ikke direkte klantre regeringen for. Yderligere ti socialdemokratiske borgsmestre er blevet kontaktet, men er ikke vendt tilbage på Altingets forespørgsel.

Heller ikke Justitsminister Mattias Tesfaye har ønsket af stille op til interview, men i en mail til Altinget understreger han, at det er et bredt politisk flertal, der står bag stramninger på udlændingeområdet.

Der er desværre blevet uddelt danske pas til for mange gennem årene. Derfor har et bredt flertal skærpet betingelserne for at få statsborgerskab, skriver han og fortsætter:

De nye stramninger har kun virket i ganske kort tid. Når der er gået lidt længere tid, vil der være mulighed for at evaluere reglerne og få en politisk diskussion af, om vi har ramt de rette balancer, lyder det fra ministeren

Der er valg til Folketinget den 1. november, og de seneste meningsmålinger lægger op til en tæt kamp om statsministerposten, rød og blå blok imellem. Hvem af statsministerkandidaterne, der giver de bedste muligheder for at få en mere lempelig tilgang til udstedelse af danske pas, det må tiden vise. På nuværende tidspunkt virker det dog noget usikkert, om der overhovedet bliver ændret noget ved processen på trods af kritik fra det politiske bagland.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline