Nyheder

Sadek Al-Amood og hans tre ”brune venner” blev afvist i byen: havde ikke skjorte på

I lørdags oplevede Sadek Al-Amood at blive afvist på to forskellige barer med to forskellige begrundelser, der ikke virkede til at gælde for stedernes øvrige gæster.

Det var egentlig ikke meningen, at 22-årige Sadek Al-Amood og han tre kammerater skulle have været i byen. Men de er trods alt enige om at de liiiige skal ud og have en øl, så de tre venner tager i Kødbyen, på Vesterbro i København, hvor de finder en bar. Her finder de ud at, de nok godt kunne bruge en lille bytur, så da Sadeks veninde ringer og spørger, om de ikke kommer over på en cocktailbar i nærheden, er de ikke svære at få lokket over. Sværere er det for de fire drenge at komme ind på cocktailbaren, da man lige dén aften, skal være 25 år for at komme ind. Det får de fire venner i hvert fald at vide af dørmanden, efter han har set deres ID, hvor det fremgår, at de alle er under 25.

Men det skal ikke ødelægge vennernes aften, så de tager mod en populær bar i indre by:

Den ene af drengene er i bil, så han kan alligevel ikke drikke, men tilbyder at køre os ind til baren i indre by. Da vi bliver sat af, siger min ene kammerat, halvt i sjov, halvt i alvor, at han lige skal blive i bilen og vente på os, hvis vi nu skulle blive afvist igen, fortæller Sadek.

De tre venner stiller sig op i køen og kan konstatere, at de er klædt i samme stil som de øvrige i køen. Men da det bliver de tre venners tur til at blive lukket ind, bliver de stoppet af en dørmand:

Da det er vores tur til at komme ind, får vi at vide, at den ikke går, for i aften er det kun folk med skjorter på, der bliver lukket ind. Det er lidt besynderligt, eftersom dem foran os, der kom ind, ikke havde skjorter på, og vi kan se folk, der kommer ud derinde fra, heller ikke har skjorter på. Så vi var lidt overraskede, men det desværre ikke helt unormalt, at der gælder nogle andre regler for mig og mine brune venner, når vi vil i byen, forklarer Sadek, og tilføjer:

Det har nok noget med vores hudfarve at gøre. Vi er tre brune venner, så normalt laver vi egentlig en strategi, hvor vi deler os op, eller skriver til nogen vi kender, så vi kan komme på en liste, men lige i lørdags var det ret impulsivt, at vi fik lyst til at tage ud.

De tre venner må derfor opgive at få en sjov aften i byen og tage slukørede hjem. Sadek selv tænker ikke mere over det, men da han fortæller om situationen til nogle etnisk danske venner dagen efter, bliver de meget forargede og opfordrer ham til et dele sin oplevelse på de sociale medier, hvilket han gør. Og så vælter reaktionerne ind. De er primært positive, men der også folk, der møder Sadeks opslag med racistiske fordomme:

Jeg blev ærligt talt lidt overrasket over støtten og de mange positive reaktioner fra folk på de sociale medier. Jeg blev faktisk rørt. Men der var også kommentarer, som jeg vil kalde straight up racistiske, som handler om, at det er min egen skyld, og at brune mennesker som mig har ødelagt det for dem selv, siger Sadek og fortsætter:

Jeg synes de racistiske og nedladende kommentarer er udtryk for et stort problem. Hvis jeg havde været kvinde og skrevet et opslag op, at mine mandlige kollegaer fik mere i løn, ville der helt sikkert også være folk, der var gået efter kvinden og ikke bolden. Vi bliver nødt til at gøre op med identitetsmarkører som alder, køn og etnicitet. Hvordan vi gør det, ved jeg ikke, men jeg vil i hvert fald gerne sætte fokus på problemet, lyder det fra Sadek.

Hvad vil I gøre ved det?

I et opslag på Twitter stiller Sadek spørgsmålet til politikerne ”hvad vil I gøre ved problemet?”, som refererer til hans oplevelse med diskrimination i nattelivet. Men hvad kunne Sadek egentlig selv tænke sig, at der blev gjort ved problemet?

I Oslo i Norge har man haft folk med anden etnisk baggrund, der er gået undercover i nattelivet. Her bliver klubber og barer sanktioneret og få inddraget deres bevillinger, hvis de bliver afsløret i at diskriminere deres gæster. Jeg tror, der skal være konsekvenser, for som jeg ser det, er det blevet en del af kulturen omkring klubber og barer, at man godt kan lukke et par brune mennesker ind, men sandelig ikke for mange. Den kultur tror jeg, man må bryde op med via hårde sanktioner som eksempelvis at få frataget sin bevilling.

Sadeks forslag er også noget, som Radikales kultur- og fritidsordfører i København, Kashif Amad, tidligere har sat fokus på i et debatindlæg på Altinget.dk.

Sadek Al-Amood er 22 år og kommer fra Hundige lidt syd fra København. Til dagligt studerer han Økonomi og er medlem af SF’s regionsråd i Region Hovedstaden.

Related Posts

Den ukrainske særlov forlænges til 2025

Lasse Grenvald

Katastrofen i Libyen bliver større dag for dag

Marco Guldmann

Udvisningstruede søskende får opbakning fra endnu en folketingspolitiker

Lasse Grenvald

Indvier danskstøttede faciliteter for udsatte flygtninge i Rwanda

Marco Guldmann

Beskæftigelse kan være med til at forebygge negativ social kontrol

Marco Guldmann

Søskendepar studerer til arkitekt og læge: Nu kan de udsendes til Syrien, fordi de ikke er i arbejde

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline