Integration Nyheder

Søskendepar studerer til arkitekt og læge: Nu kan de udsendes til Syrien, fordi de ikke er i arbejde

Er man som flygtning under uddannelse i Danmark, opfylder man ikke beskæftigelseskravet og kan derfor sendes ud af landet.

For ni år siden kom søskendeparret Dima og Hassan Alouch til Danmark som kvoteflygtninge med deres familie på flugt fra krigen i Syrien. De er i øjeblikket begge i gang med universitetsuddannelser til henholdsvis arkitekt og læge – især sidstnævnte et fag, der mangler arbejdskraft.

Nu risikerer de imidlertid at blive sendt tilbage til Syrien, da de ikke opfylder beskæftigelseskravet så længe de er under længerevarende uddannelse.

Det er mit drømmestudie, jeg er kommet ind på, men jeg er nervøs for, om jeg bliver færdiguddannet, fordi jeg hele tiden er nervøs for at blive udvist af Danmark. Det er en bekymring, jeg lever med hver dag, fortæller Dima Alouch til TV 2 Nord.

Frygten for hjemsendelse er reel nok og bunder i, at søskendeparret ikke har permanent opholdstilladelse, hvilket betyder, at de har ophold i Danmark to år ad gangen, men derfor kontinuerligt skal søge om ny midlertidig opholdstilladelse.

Og da de begge har valgt at uddanne sig i stedet for at tage ufaglært arbejde, betyder det, at de ikke opfylder det såkaldte beskæftigelseskrav for at få ophold i Danmark.

En permanent opholdstilladelse kræver nemlig blandt andet, at man har boet mindst otte år i Danmark og har haft fuldtidsarbejde mindst 30 timer om ugen i tre og et halvt år.

Jeg synes, det er urimeligt, at uddannelse ikke gælder som beskæftigelse. Jeg bruger omkring 40 timer om ugen på medicinstudiet, og jeg kan ikke arbejde 30 timer ved siden af for at kunne indfri kravet om beskæftigelse, fortæller Dima Alouch og uddyber:

Jeg ved godt, at permanent ophold ikke er en ret, og det er noget, man skal gøre sig fortjent til, men jeg synes, jeg gør noget for at bidrage til det danske samfund ved at uddanne mig i et fag, hvor der er mangel på arbejdskraft, og planen er jo, at jeg om nogle år, når jeg forhåbentlig bliver færdig som læge, så kan give tilbage til samfundet.

Kan splitte familien

Dima Alouch er 27 år og bor til daglig i Hjørring sammen med sin familie, mens hun læser medicin på femte semester på Aalborg Universitet. Hendes bror Hassan er et år yngre, bor ligeledes i Hjørring og læser arkitektur på Aalborg Universitet, mens han ved siden af studierne arbejder han som vikar i hjemmeplejen.

Jeg sad i gruppearbejde på mit studie for en uges tid siden og fik pludselig en mail om, at jeg lige skulle dokumentere, at jeg stadig har opholdstilladelse. Det kunne jeg jo godt, men det er den der følelse, jeg hele tiden har, at jeg aldrig ved om eller hvornår, jeg bliver udvist. Jeg synes jo selv, at jeg er integreret i det danske samfund, men så kan jeg alligevel måske ikke helt få lov at være her, forklarer Hassan Alouch og tilføjer:

Min fremtid i Danmark er uvis, og det påvirker mig hele tiden, og jeg spørger ofte mig selv om, jeg skal stoppe med at læse og tage et job i stedet for.

Læs også: Ny aftale skal få flere flygtninge og familiesammenførte i job

Siden 2021 har mere end 100 syriske flygtninge mistet deres opholdstilladelse på baggrund af, at over 1000 har fået revurderet deres opholdstilladelse. Det er blandt andet sket med den begrundelse, at Danmark, som det eneste EU-land, anser Damaskus-regionen som værende sikker at vende tilbage til.

Og det er netop den region, familien Alouch kommer fra.

Vi kan ikke komme tilbage til Syrien, når der er krig. Vores grund til at flygte til Danmark gælder stadig, udtaler Hassan Alouch

Modsat Dima Alouch begge hendes to børn, der er født i Danmark, dansk statsborgerskab, hvorfor en udvisning kunne splitte familien ad.

Jeg kunne aldrig forestille mig at skulle rejse fra mine børn, tilføjer Dima Alouch.

Folketingsmedlem vil tage emnet op

Mens Dima og Hassan Alouchs søskende alle har fået perment opholdstilladelse, ligeså har deres far, Dimas mand og børn, så overvejer de to nu at droppe uddannelserne og i stedet søge ufaglært arbejde for at opfylde kravene til permanent ophold.

Den beslutning giver bare ikke megen logisk mening, synes Hassan Alouch, der finder deres situation uholdbar.

Jeg synes, det er urimeligt, at man skal vælge mellem uddannelse og arbejde, for jeg tænker, at jo bedre uddannet jeg er, jo bedre muligheder har jeg for at få et job med  fremtid i, understreger Hassan Alouch.

Det lokale folketingsmedlem fra Nordjylland, Per Larsen, ser heller ikke logikken i søskendeparrets situation. Han har lovet at tage en drøftelse med sin konservative folketingsgruppe, men vil ikke love, at det fører til en lovændring på området.

Det er uhensigtsmæssigt, sådan som reglerne i dag er skruet sammen, at uddannelse ikke tæller som beskæftigelse. Vi mangler arbejdskraft og kompetencer her i landet, og så må vi jo også give folk, der kommer hertil mulighed for at uddanne sig, udtaler Per Larsen til TV 2 Nord.

Indtil da må Dima og Hassan væbne sig med tålmodighed eller træffe det svære og ulogiske valg at droppe studierne for i stedet at søge arbejde.

Related Posts

Ny streamingtjeneste er kræs for gyserfans

Lasse Grenvald

Mød fremtidens iværksættere ved Danish Entrepreneurship Festival

Marco Guldmann

App hjælper dig med at spare penge på julegaverne!

Marco Guldmann

Efter flere “episoder” får Kærshovedgård nu ny leder

Lasse Grenvald

Udsat for racisme efter diskussion med Messi

Lasse Grenvald

Gik til valg på at stoppe indvandring: Nu er hans parti landets største

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline