Integration Nyheder

Succeshistorie: Fremgangen fortsætter i tidligere ghetto

Først kom de af ghetto-listen, og nu viser nye tal, at langt flere elever fra Tingbjerg tager en videregående uddannelse. En drøm, der går i opfyldelse, jubler skoleleder.

Det er gået stærkt for området Tingbjerg i København, der på blot fem år er kommet langt væk fra omdømmet som “hård ghetto” med høj kriminalitet og problemer med boligområdets børns fremtidsudsigter.

De første gode nyheder kom, da Indenrigs- og Boligministeriet den 1. december 2022 offentliggjorde de nye liste over parallelsamfund, den tidligere i folkemunde omtalte “ghettolisten”. Her optrådte boligområdet Tingbjerg nemlig ikke for første gang i listen levetid, blandt andet fordi beboernes indkomst var steget.

Blot en måneds tid efter bekræftes de positive tendenser, idet en måling fra Københavns Kommune viser, at hele 97 procent af eleverne på Tingbjerg Skole var i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter, at de gik ud af 9. klasse tilbage i forsommeren 2021.

Læs også: Nedrivning i ghettoer tvangsflytter beboere: “Det er ikke fair”

For bare fem år siden var tallet hele nede på 62,8 procent, og Berlingske kunne dengang ligeledes rapportere, at blot 18 procent af eleverne på Tingbjerg Skole var vurderet til at være uddannelsesparate ifølge kommunens kvalitetsrapport.

Og den positive udvikling er følgelig noget, skoleder Marco Anders Damgaard er stolt af.

Vi har drømt om at komme op på landsgennemsnittet uanset elevernes socioøkonomiske baggrund, og at det er lykkedes, er en drøm, der er gået i opfyldelse, udtaler en glad Marco Anders Damgaard til TV 2 og uddyber, hvad tallene betyder for skolen og ikke mindst for eleverne:

I sidste ende betyder det her, at flere af vores elever havner i positive fællesskaber, så de kan komme videre i livet på en god måde. Førhen – hvis vi skal være ærlige – var der nok nogle, der i stedet havnede på kanten af samfundet i nogle negative fællesskaber.

Han giver blandt andet sin lærerstab æren for, at eleverne er blevet mere uddannelsesparate og har fået mod på at fortsætte i det danske uddannelsessystem. En lærerstab, der er blevet har oplevet en del udskiftninger under Marco Anders Damgaards ledelse.

Nogle lærere havde for meget fravær, og andre var ikke gode nok. Vi har de seneste år skilt os af med dem, der ikke skulle være her, og i stedet har vi fået ansat lærere med høje og positive forventninger til børnene. Der skal være et trygt arbejdsfællesskab, men kerneopgaven er børnenes læring og trivsel, og understreger, hvad nøglen for lærerne er:

Det vigtigste er at få alle til at tro på, at børnene kan lykkes, så der skabes den rette tro og de rette forventninger til børnene.

Handler om forventningsafstemning

De positive tal og tendenser er også nået børne- og ungdomsminister Jakob Næsagers (K) øre.

Han er ikke i tvivl om, at den flotte udvikling kan koges ned til et stort fokus på forventningsafstemninger. Og det gælder helt fra før eleverne starter i skole, hvor skolen forbereder forældrene på, hvad man forventer, at eleverne får ud af deres skoleforløb for bedre at ruste dem til at kunne fortsætte på en ungdomsuddannelse bagefter.

Det med at være meget eksplicit i forhold til, hvad forventningerne er til skolelederen, lærerne, eleverne og forældrene, synes jeg, at alle skoler kunne lære noget af, siger Jakob Næsager til TV 2.

Borgmesteren har således også opfordret kommunens øvrige skolebestyrelser til målrettet at gå efter at få forventningsafstemt skolegangen med elevernes forældre. Lykkes det, er det nemlig Jakob Næsagers håb, at skoleelevernes videre færd gennem det danske uddannelsessystem kan løfte lokalområderne endnu længere væk fra listen over parallelsamfund.

For fortsætter eleverne på en videregående uddannelse, vil det statistisk set føre til job og bedre indkomstmuligheder samtidig med, at de kan agere rollemodeller for næste generation af elever.

Tilbage på Tingbjerg Skole håber skolelederen da også, at områdets udvikling kan motivere andre udsatte boligmområder til at finde vej væk fra den berygtede “ghetto-liste”.

Det her er en succeshistorie, som kan danne forbillede for resten af landet, afslutter Marco Anders Damgaard.

Related Posts

Muslimsk gravplads åbner i Fredericia

Lasse Grenvald

Danmark sender 20 millioner kroner til Syrien

Marco Guldmann

Fra NB til DF: Man har ført en forfejlet udlændingepolitik

Lasse Grenvald

Dansk sag skal for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

Marco Guldmann

Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

Lasse Grenvald

Tysk mindretal i Sønderjylland vil have Ombudsmanden til at undersøge forhold om ophold i Danmark

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline