Editor's Picks Nyheder

To danskere bag hit-serie: Det har været en vild oplevelse

To danskere med minoritetsbaggrund er en stor del af de seneste par afsnit af hit-serien ‘The Last of Us’ som henholdsvis instruktør og kameramand. Nadim Carlsen sætter her ord på den “megavilde” oplevelse.

Den er blevet kaldt den bedste filmatisering af et videospil nogensinde, og dens hovedpersoner pryder startsiden hos streaminggiganten HBO Nordic. Tv-serien ‘The Last of Us’ er her, der og allevegne for tiden som en af de mest imødesete serier i år. Seriens niende og næstsidste afsnit i sæson 1 bliver tilgængeligt på streamingtjenesten på søndag, hvilket blot efterlader sæsonafslutningen tilbage til det seriehungrende folk ugen efter.

Selvom serien også herhjemme i Danmark er blevet umådeligt populær, er det med garanti ikke alle de zombie-glade serieentusiaster, der er klar over, at netop afsnit ni, samt det afsnit der rullede over skærmen i sidste uge, bærer et stort danskerpræg.

Modsat tidligere mastodont-serier som Game of Thrones og Westworld, så er det dog ikke på selve rollelisten, at danskerne gør sig bemærkede. Det er i stedet bag kameraet, at to af de ypperste filmfolk, den danske filmskole har produceret, befinder sig.

Læs også: Film om iransk seriemorder helt suveræn ved Robert-uddelingen

I afsnit otte og ni af serien er det nemlig dansk-iranske Ali Abbasi, der har siddet i instruktørstolen, mens hans faste kameramand og personlige ven Nadim Carlsen har styret kameraarbejdet, når populære skuespillere som Pedro Pascal og Bella Ramsey, i øvrigt begge kendt fra blandt andet førnævnte ‘Game of Thrones’, skal vække rollerne som Joel og Ellie til live i en postapokalyptisk verden, hvor en ukendt svampeinfektion har gjort en stor del af jordens befolkning til zombielignende skabninger.

At arbejde med så store skuespilnavne og i en serieproduktion, der grundet de oprindelige videospils store popularitet haf kastet kæmpestore forventninger af sig, har været e både vild og samtidig skræmmende oplevelse, fortæller Nadim Carlsen, der tidligt lagde mærke til, at næsten alle, der kendte til spillet, havde en mening om, hvordan serien burde folde sig ud.

Alle omkring mig fortalte, hvad de håber, vi gør, og hvad vi ikke gør. Derfor har vi været ængstelige for, om vi ville ødelægge det. Jeg er overrasket over, hvor mange der kendte til det, udtaler Nadim Carlsen til TV2 og betegner opgaven som både megavild og overrumplende.

En efterfølger til ‘Chernobyl’

At Nadim Carlsen endte på settet til ‘The Last og Us’ kom i stand ved, at seriens skaber og manuskriptforfatter Craig Mazin havde set Ali Abbasis film ‘Grænse’ fra 2018, som Nadim Carlsen ligeledes var filmfotograf på. Både Abbasi og Carlsen blev derfor hyret ind til at arbejde på afsnit otte og ni af den nye HBO-serie, som blandt andet skulle følge op på Craig Mazins anden store seriesucces ‘Chernobyl’.

Det har været en vild oplevelse. Ingen af os havde prøvet at være på så stort et set før. Det er overvældende i starten, men man vænner sig til det, fortæller Nadim Carlsen vider og fremhæver blandt andet mødet med seriens hovedpersoner, som noget specielt:

Det virkede, som om de (Bella Ramsey og Pedro Pascal, red.) havde det godt sammen. For Bella Ramsey har det med hendes unge alder (hun var 18 under optagelserne, red.) været exceptionelt fedt. Hun var med på den værste og syntes, det var fedt, det hele. Pedro har en lidt mere nedtonet begejstring, men det handler også om, hvor mange gange han har gjort det før.

Selvom de begge har været med til at producere to af de sidste afsnit i seriens første sæson, så har hverken Ali Abbasi eller Nadim Carlsen rent faktisk set det færdige resultat af deres arbejde. De har ligesom os andre måtte vente tålmodigt, til afsnittene fik dansk premiere på HBO Nordic. Nadim Carlsen er dog ikke videre nervøs omkring, hvordan publikum vil modtage de to afsnit.

Det korte svar er nej – jeg har en følelse af, at vi har lavet nogle gode afsnit, afslutter Nadim Carlsen, inden han forsikrer om, at de er godt forberedt til, når afsnittene ligger klar på streamingtjenesten:

Ali har fået en gigantisk skærm, vi skal se dem på sammen, smiler han.

Ali Abbasi er desuden manden bag den kritikerroste film ‘Holy Spider’ om en kvindelig journalists jagt på en iransk seriemorder. Filmen er inspireret af virkelige hændelser og morderen Saeed Hanaei, kendt som Spider Killer, der i år 2000 og 2001 dræbte en række kvindelige sexarbejdere, og den vandt hele 11 Robert-statuetter ved den danske filmfest tidligere på året.

En af disse var prisen som Årets Fotograf, som gik til netop Nadim Carlsen.

Related Posts

Beslutningsforslag: Forbyd stormoskéer i Danmark

Lasse Grenvald

Endnu en grotesk sag: Ramesh udvist, fordi han tjener for meget

Lasse Grenvald

Lagde du mærke til det? I går var det særlig mærkedag for første gang nogensinde

Lasse Grenvald

Ny rapport om situationen i Iran: Børn ned til 12 år bliver udsat for tæsk, voldtægt og elektrisk stød

Marco Guldmann

“Jeg ved ikke, om de kommer til at gå på motorvejene. Men de kommer”

Lasse Grenvald

EU-kommissær med klar afvisning af Rwanda-model

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline