Rektoren for UC Syd blander sig nu i debatten om det udviste brødrepar Ahmad og Myasar Zanon: “Vi kommer jo til at mangle hænder”.
Sagen om tvillingebrødrene Ahmad og Myasar Zanon, der af obskure årsager er blevet udvist til Irak på trods af, at de aldrig har været i landet, tager nu endnu en drejning idet den ene af brødrenes uddannelsesinstitution i en mail til Ekstra Bladet nu retter en skarp kritik af de regler, der betyder udvisning af personer med fuldtidsarbejde i fag, der på landsplan mangler arbejdskraft.
Læs også: Udvisning af tvillingebrødre vækker harme på Christiansborg
Det drejer sig om Sydjyllands største uddannelsesinstitution, UC Syd, hvor Ahmad Zanon snart er færdig med sin uddannelse til socialrådgiver. Ved siden af studierne arbejder han med ukrainske flygtninge i Haderslev Kommune. Og det er hans rektor på uddannelsesinstitutionen, Alexander von Oettingen, der nu har taget bladet fra munden i en skarp kritik af et skævt indrettet samfund, mens han på skolens vegne opfordrer til, at brødene får lov at blive i Danmark.
Vi har som uddannelsesinstitution et ansvar for at sørge for, der er nok socialrådgivere, pædagoger og lærere i samfundet. Nu oplever vi så, at en velfungerende studerende kan blive sendt ud af landet, udtaler rektoren til Ekstra Bladet og tilføjer:
Det, synes vi, er tudetosset.
Han påpeger, at de seneste fremskrivninger viser, at der kommer til at mangler 600 socialrådgivere frem mod 2030 – et tal, der nemt kan blive endnu højere, hvis de unges søgemønstre ændrer sig inden for de kommende år. Og ifølge UC Syd kommer det til især at ramme Syd- og Sønderjylland.
Derfor kan vi ikke leve med, at vi har et samfund, hvor vi udviser mennesker, som vi har brug for, understreger Alexander von Oettingen.
Kan finde optimisme i statistikker
På spørgsmålet om, hvorfor en uddannelsesinstitution skal blande sig i udlændingedebatten, svarer rektoren:
Vores opgave er jo blandt andet at sikre en forsyningssikkerhed i forhold til de her velfærdsprofessioner. Dertil hører, at vi også markerer og gør opmærksom på de problemstillinger, der er i forbindelse med dem. Som uddannelsessted har vi også et ansvar for at ytre i det offentlige rum, når noget begynder at blive skævt, forklarer han.
Læs også: Danmark er det dårligste land i Norden til at hjælpe flygtninge i arbejde
Ahmad og Myasar Zanons sag ligger i øjeblikket hos Flygtningenævnet, som kommer med den afgørende beslutning i sagen. Hvornår det sker, vides ikke, så brødrene skal væbne sig med tålmodighed. Dog kan de måske finde en smule optimisme i en statistik, som Information bragte til i juni i år, der viser, at netop Flygtningenævnet i 71 procent af alle sager i årets første fem måneder gav fortsat ophold, på trods af en udvisningsdom i Udlændingestyrelsen.
Et lignende udfald, krydser rektoren på UC Syd fingre for samtidig med, at han håber, at der vil blive kigget på selve systemet.
Jeg håber, at man vil gøre, så brødrene kan blive. Og jeg håber også, at man vil diskutere, hvordan man fremadrettet kan lave et bedre system, afslutter Alexander von Oettingen.