Nyheder

Udvisning af tvillingebrødre vækker harme på Christiansborg

At to syriske brødre skal udvises til Irak, et land de aldrig har været i, vækker harme på tværs af partier. Minister nægter fortsat at stille op til interview.

En sag, vi bragte her på siden tilbage i november, har for alvor sat ild under debatten om de stramme danske udlændingeregler, efter af sagen de seneste dage er dukket op i flere større medier.

Det drejer sig om de to tvillingebrødre Ahmad og Myasar Zanon, der er blevet udvist til Irak på trods af, at de aldrig har været i landet. Årsagen til udvisningen til netop Irak begrundes i en gammel, irakisk lov, forfattet af Iraks tidligere diktator Saddam Hussein, om, at en person, som har minimum én irakisk forælder, per automatik er iraker.

Læs også: Flygtede “for tidligt” fra krigen i Ukraine: Nu nægtes familien ophold

De to brødres farfar er iraker, om end politisk modstander af netop Saddam Hussein, hvilket derfor per automatik gør både brødreparret samt deres far til irakere – på trods af, at farfaren flygtede fra Irak helt tilbage i 1960’erne for aldrig siden af vende tilbage med sin familie.

Ahmad og Myasar Zanon har begge boet i Danmark i otte år, de taler flydende dansk og har arbejde som henholdsvis sagsbehandler i Haderslev Kommune og pizzeriaejer. Nu skal de imidlertid forlade det land, de er blevet en integreret del af og kommet til at holde af.

Jeg har aldrig været i Irak. Det har man far i øvrigt heller ikke, han er født i Syrien. Der var krig i Irak i min barndom og min farfar er dømt til døden der, så vi har selvfølgelig aldrig turde ophold os i Irak. Og nu skal vi sendes til Irak, et land vi ingen tilknytning har til, fordi der er en bizar lov, skrevet af en diktator, som siger, at vi aldrig kan være andet end irakere. Jeg forstår simpelthen ikke, at de danske myndigheder henviser til en diktatur-lovgivning, har Ahmad Zanon tidligere udtalt til Vinkel360.

Socialdemokrater taler udenom – hvis de overhovedet svarer

Sagens absurditet har nu ramt Christiansborgs gange, hvor flere politikere på tværs af partierne kritiserer den danske udlændingepolitik på området for at ramme de forkerte.

Folk, der er i arbejde og opfører sig ordentligt, skal have meget nemmere ved at blive i Danmark på en arbejdsopholdstilladelse, fremfor at de næsten uanset hvad skal sendes hjem, udtaler partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh til DR.

Også i rød blok er kritikken hård af et sæt regler, der ikke giver mening, når de ikke tager højde for de enkelte sager og personernes tilknytning til Danmark, men i stedet udviser til højre og venstre.

Det er absurd, at paradigmeskiftet fortsat betyder, at det ingen betydning har, hvor meget man arbejder eller uddanner sig, mener udlændingeordfører i SF, Carl Valentin, der bakkes op af Enhedslisten Leila Stockmarr:

Det er et godt eksempel på de meget rigide regler, som har skabt et helt umenneskeligt og ekstremt uigennemskueligt system, udtaler udlændingeordføreren fra Enhedslisten.

Læs også: Endnu en ung gymnasieelev sendes til Kærshovedgård

To af de ansvarlige for den “absurde” udlændingepolitik har dog intet eller næsten intet at tilføje til sagen. Den fungerende udlændinge- og integrationsminister, Socialdemokratiets Kaare Dybvad Bek, har afvist at stille op til interview med DR, mens hans partifælle, politisk ordfører Rasmus Stoklund, blot bemærker, at:

Helt generelt vil jeg sige, at vi i Socialdemokratiet er glade for de mange tusinde udlændinge, som hvert år kommer til Danmark for at arbejde og bidrage positivt.

Risikerer at sidde i årevis på udrejsecenter

Også hos Venstre er man uforstående overfor dommen om udsendelsen til de to brødre. Lokalpolitiker for partiet i Haderslev, Allan Emiliussen, har tidligere arbejdet tæt sammen med Ahmad Zanon, og han forstår ikke, hvorfor en person, som bidrager så meget til lokalsamfundet, som Ahmad gør, skal sendes ud af landet.

Han gør alt det, som vi har brug for. Han uddanner sig, er en del af foreningsdanmark, er i beskæftigelse. Vi har brug for arbejdskraft, og han gør rent faktisk en forskel, forklarer Allan Emiliussen og tilføjer:

Jeg bakker op om en stram og en fast udlændingepolitik. Det her er skørt, og det er vi nødt til at kigge på. Jeg er meget indigneret.

Hvorvidt brødrene så rent faktisk ender i Irak, er tvivlsomt. Formand for Refugees Welcome, Michala Bendixen, vurderer nemlig, at brødrene, hvis de nægter at lade sig sende til Irak, risikerer at ende på et udrejsecenter i årevis, hvis ikke deres sag tages op igen.

Hvis ikke Irak vil tage imod dem, så kommer de i udrejsecenter. Der er jo ingen grund til, at han pludselig skal tilbringe resten af sit liv i et udrejsecenter. Det kommer desuden til at koste skatteyderne masser af penge, udtaler hun.

Hun istemmer sig koret af kritikere af udlændingereglerne, der ikke kan se logikken i, at sende Ahmad og Myasar Zanon ud af Danmark.

Hvorfor man finder på at udvise en mand til Irak, hvor han aldrig har sat sine fødder og ikke har nogen forbindelse? Det er jo besynderligt, afslutter Michala Bendixen.

Related Posts

Beslutningsforslag: Forbyd stormoskéer i Danmark

Lasse Grenvald

Endnu en grotesk sag: Ramesh udvist, fordi han tjener for meget

Lasse Grenvald

Lagde du mærke til det? I går var det særlig mærkedag for første gang nogensinde

Lasse Grenvald

Ny rapport om situationen i Iran: Børn ned til 12 år bliver udsat for tæsk, voldtægt og elektrisk stød

Marco Guldmann

“Jeg ved ikke, om de kommer til at gå på motorvejene. Men de kommer”

Lasse Grenvald

EU-kommissær med klar afvisning af Rwanda-model

Marco Guldmann

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline