Integration Nyheder

Ung mand fik afslag på læreplads fordi “vi helst vil have en, der er etnisk dansk”

De sociale medier giver genlyd af et opslag om en ung elektrikerlærling, der bliver fravalgt grundet sin hudfarve. Nu har familien fået nok.

Endnu et trist tilfælde af strukturel og racebaseret diskrimination har ramt de sociale medier. Denne gang er det dog hverken Twitter eller Facebook, der lægger platform til en episode med racistiske undertoner. Det er i stedet det erhvervs- og joborienterede netværk LinkedIn, hvor en kvinde har delt sin søns afslag på et få en læreplads indenfor elektrikerfaget.

Maisun Al-aidi er selv socialrådgiver, og hendes 19-årige søn Jibreel søger en læreplads som en del af sin uddannelse, så han kan starte på hovedforløb 3 af elektrikeruddannelsen til august. Gang på gang modtager sønnen dog afslag på sine ansøgninger med begrundelsen om, at “det desværre ikke er sådan en som dig, vi søger”. Noget, der frusterer både søn og mor i tiltagende grad, og nu har de måske fundet ud af, hvad præcist der menes med “sådan en som dig”.

I går tikkede nemlig endnu et afslag ind i Jibreels indbakke, og denne gang stod det sort på hvidt, hvad problemet var: Han var ikke etnisk dansk.

Som mor er jeg rystet og vred på min søns vegne. Når politikkere og medier snakker integration og flere indvandrere i arbejde osv. osv. Så glemmer de en vigtig detalje nemlig at mange bliver fravalgt kun pga. deres udseende eller navn, skrev Maisun Al-aidi på LinkedIn akkompagneret af et screenshot fra sønnens indbakke.

Afslaget understregede den mistanke, familien måske nok havde haft, men som aldrig var blevet forelagt dem så eksplicit. Nu stod det klart, at det var Jibreels etnicitet, der afholdt ham fra at få en læreplads.

Min søde, rare, kloge, dygtige og arbejdsomme søn som bare gerne vil være elektriker. Gang på gang modtager han det samme svar, “det er desværre ikke sådan en som dig vi søger”!! Hvad er sådan en som ham?? Fordi han ikke har blå øjne, blond hår og hedder Brian, bliver han fravalgt, spurgte Maisun Al-aidi retorisk i starten af sit opslag.

Læs også: Superligaspiller udsat for racisme og trusler efter episode med holdkammerat

Maisun Al-aidis opslag og arbejdsgiverens afslag til Jibreel er siden i går blevet delt vidt og bredt på sociale medier, hvor en modbevægelse nu er startet for at sikre Jibreel en læreplads. Én af dem, der har delt opslaget, er pressechef i Dansk Sygeplejeråd Lotte Dahlmann, der opfordrer arbejdsgivere til at forestille sig, at ansøgeren hedder Brian.

Også Qasam Ijaz, der er Digital Chikane Officer hos Danmarks Radio, samt satiriker Mads Holm-Nielsen har delt Maisun Al-aidis opslag – sidstnævnte retter desuden en direkte opsang til alle dem, der mener det godt for Jibreel uden at gøre noget ved situationen. Samtidig pointerer han, at det, virksomheden begår i afslaget til Jibreel, er ulovligt.

Vi har haft 117 års debat om lige adgang til arbejdsmarkedet. Alligevel findes der stadig arbejdsgivere der lader de her ukrudt-holdninger spire uhæmmet i baghaven. I tråden under opslaget skriver mange helt korrekt, at det her er larmende ulovligt. Flere skriver, at Jibreel skal anmelde virksomheden. Jeg er enig i begge dele. Men ingen af dem skaffer Jibreel en læreplads, skriver Mads Holm-Nielsen på Facebook, og forklarer, at han derfor nu har taget sagen i egen hånd.

Så jeg har besluttet at gøre, hvad jeg kan for at hjælpe Jibreel. Jeg skrevet til hans mor, at jeg gerne hjælper ham med at skrive en præsentation, hvis han har brug for hjælp. Den kan vi lægge op på min profil, så den kommer ud til mit netværk. For et sted derude er der med garanti en arbejdsgiver, der har en åben dør og et åbent sind.

Om Jibreel får fundet sig en læreplads, vil fremtiden vise. I at fald ser han ud til at få hjælp fra flere personer på de sociale medier, nu hvor hans sag er kommet frem i offentligheden.

Related Posts

Udvisningstruede søskende får opbakning fra endnu en folketingspolitiker

Lasse Grenvald

Indvier danskstøttede faciliteter for udsatte flygtninge i Rwanda

Marco Guldmann

Beskæftigelse kan være med til at forebygge negativ social kontrol

Marco Guldmann

Søskendepar studerer til arkitekt og læge: Nu kan de udsendes til Syrien, fordi de ikke er i arbejde

Lasse Grenvald

Kom til foredrag om det iranske kvindeoprørs poesi

Lasse Grenvald

FOA bifalder ny IGU-aftale, men har et ønske til fremtiden

Lasse Grenvald

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Decline