Den danske inddragelsespolitik skal justeres, så flygtninge ikke skal igennem en unødvendig proces, der kan slukke enhver livsgnist.
I et debatindlæg, der oprindeligt er bragt af i Altinget, sætter Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp (DRC), Charlotte Slente, fokus på den danske inddragelsespolitik, som rammer rigtig mange flygtninge og i manges tilfælde ender med en lang og nedbrydende proces.
DRC mener at det er vigtigt at tage debatten af flere årsager. Dels fordi beskyttelsen af flygtninge i Danmark er blevet markant forringet over en årrække, med den helt store forringelse som værende det stigende antal af inddragne opholdstilladelser. En anden væsentlig årsag er, at Udlændingestyrelsen er begyndt at indkalde flygtninge fra nye områder i Syrien til samtaler om hvorvidt de skal have deres opholdstilladelse forlænget. De nye områder, hvor Udlændingestyrelsen har vurderet, at sikkerhedssituationen har ændret sig, er Latakia og Tartus. Styrelsen undersøger derfor nu, om flygtninge for de områder kan sendes tilbage til Syrien.
Med udgangspunkt i ovenstående finder Charlotte Slente det vigtigt, at man fra politisk side, justerer på kriterierne for inddragelse af ophold.
Det er afgørende, at Folketinget justerer loven omgående for at undgå at trække flere flygtninge igennem en flerårig nedbrydende proces, som højst sandsynligt, for størstedelens vedkommende, vil ende med, at flygtningen alligevel beholder sin opholdstilladelse, skriver Charlotte Slente og fortsætter:
I fremtiden bør det ikke længere være muligt at inddrage asyl-opholdstilladelser, før der er sket fundamentale, varige og stabile ændringer i oprindelseslandet.