I 40 kommuner rundt omkring i Danmark har Venstre (V) indgået samarbejder med Nye Borgerlige (D) – det betyder, at de to partier kan dele stemmer.
Tilbage i 2019 var Venstres daværende formand, Lars Løkke, klar i mælet – det var umuligt at forestille sig, at hans parti ville have interesse i at danne en borgerlig regering med Nye Borgerlige. Spoler vi tiden frem til 2021 og det nærtstående kommunalvalg, er situationen en anden. I hvert fald i kommunal regi.
Altinget kan berette, at det bl.a. drejer sig om kommunerne Svendborg, Middelfart, Lejre og altså også 37 andre kommuner, hvor en stemme på Venstre kan ende på Nye Borgerlige – og selvfølgelig også omvendt. Her knytter borgermesterkandidat for Venstre i Svendborg Kommune, Mette Kristensen, en kommentar til samarbejdet:
Det handler om at opsamle så man borgerlige stemmer som muligt. Og jeg har ikke noget problem med at fortælle vælgerne, at det er en fordel at sætte deres kryds ved Venstre, selv om vi er i valgforbund med Nye Borgerlige, fortæller hun.
Venstres formand i Svendborg Kommune, Ulla Larsen, har tidligere udtalt til Fyns Amts Avis, at hun ikke er bange for, at partiet vil miste stemmer, fordi folk frygter, at deres stemme ender hos Nye Borgerlige:
Når først vi får forklaret, hvad sådan et samarbejde handler om, så er jeg sikker på, folk godt kan se fornuften i det, siger formanden for Venstre i Svendborg.
Forklaringen skal findes i, at man altså ikke vil risikere at miste stemmer, men opsamle så mange borgerlige stemmer som muligt. Det er Venstres ambition at samle så mange borgerlige partier i et fælles valgforbund som muligt.
Spiller på flere heste
Foruden de 40 kommuner, hvor Venstre og Nye Borgerlige er i valgforbund, findes der yderligere 16 kommuner, hvor Nye Borgerlige satser på valgforbund med Konservative i stedet. Noget kunne dog tyde på, at det ikke er alle konservative kandidater, der er interesserede i at samarbejde med Nye Borgerlige. I forbindelse med Venstres samarbejde med Nye Borgerlige i Svendborg har de konservatives spidskandidat i samme kommune nemlig tidligere været ude med følgende kommentar om samarbejdet:
Jeg ved, at store dele af mit bagland ikke vil være begejstrede for et samarbejde på grund af Nye Borgerliges retorik på integrationsområdet. Vi kan godt bakke op om en stram udlændingepolitik, men vi skal kommunikere på en ordentlig måde – ikke mindst af hensyn til dem vi har inviteret hertil som en del af vores samfund, og det gør vi ved at have en ordentlig tone i debatten, har det tidligere lydt fra Henrik Nielsen, Konservativ spidskandidat for Konservative i Svendborg.
Nye Borgerlige er nemlig især kendte for deres stramme retorik i forbindelse med deres udlændinge- og integrationspolitik. Men det betyder åbenbart ikke, at man i mange kommuner hos Venstre og Konservative ikke ser et problem ved at danne valgforbund med partiet.